HALSEMA REYBROUCK AKO

Femke Halsema heeft zojuist de AKO-literatuurprijs uitgereikt aan David van Reybrouck

Commenter “Moor” zegt het goed. De motie van Halsema en Dibi – “in woord en daad uit te dragen dat het tegengaan van islamisering geen doel van het regeringsbeleid is” – is een onderbuik-motie, een vertrap-en-besmeur-Wilders-motie, een kogel-motie. De antifascist Wilders heeft levenslang gekregen en ayatollah Halsema wenst de ideologie die daarvoor verantwoordelijk is, de nazislam, te faciliteren.  En 124 leden van de Staten-Generaal steunden die motie. Mene tekel! Tegen stemden slechts  de leden van de PVV (24) en SGP (2).

David van Reybrouck heeft gisteravond de AKO-Literatuurprijs gewonnen. Zijn boek “Congo” is volgens de jury een “knap gecomponeerd verhaal over slavernij en kolonialisme, veerkracht en overleven. Een meeslepend geschiedeniswerk van een historicus én romancier.”

Nog voor de prijs was toegekend – zou de VARA over de winnaar getipt zijn? – kwam in “Uitgesproken VARA”, gepresenteerd door de altijd diep-menselijk bewogen Jan Tromp,  de schrijver David van Reybrouck aan het woord. Hij woont in een van de meest geïslamiseerde wijken van Brussel. Aan dat “uitgesproken VARA” bleek weer niks miszegd: Reybrouck verklaarde de criminaliteit in de wijk marxistisch-materialistisch. Het lag aan de armoede. Nieks koeltoerverskiel. Voorts verklaarde Reybrouck dat “we” de immigranten in de wijk net zo in de steek lieten als destijds in 1960 de bewoners van Congo bij de dekolonisatie. Zo was het gelukkig allemaal toch weer de schuld van het superieure Westen en was de exoot alleen maar slachtoffer. Laat ik nou in mijn naïviteit gedacht hebben dat, omgekeerd, de West-Europese steden worden gekoloniseerd door de slachtoffers van de ideologie van hun eigen exotische machthebbers, de islam. “Het Mohammedanisme! Voor al uw terreur en regressie. Al 1400 jaar kwaliteit!” Ik heb het boek van Van Reybrouck niet gelezen, maar op die manier ga ik op voorhand aan de kwaliteit twijfelen.

En wie was de voorzitter van de jury die de prijs heeft toegekend? Ja, hoor: de dame die toch wel zo langzamerhand als de Koningin van de Collaboratie mag worden gekroond.

“De jury onder voorzitterschap van GroenLinks-fractieleider Femke Halsema had uit een aanbod van ruim 430 Nederlandstalige boeken in het genre ‘literair proza voor volwassenen’ eerst een selectie gemaakt van 25 titels voor de ‘tiplijst’. Daarvan verschenen zes boeken uiteindelijk voor de ‘toplijst’.”

Dat moet toeval zijn. In 2003, onder het voorzitterschap van Jeltje van Nieuwenhoven, die de islamitische hoofddoek vergelijkt met het mutsje van haar grootmoeder,  won zeer verrassend de  Marokkaans-Nederlandse schrijver Abdelkader Benali.

__________________________

Link naar het oorspronkelijke stuk op Artikel 7

Advertenties