Screenshot_28
VIDEO: http://www.zie.nl/video

(Door: Martien Pennings)

Ik citeer het ANP:

Wilders wilde woensdagavond van zijn toehoorders een antwoord op drie vragen die de PVV volgens hem definiëren. Hij vroeg eerst of ze meer of minder Europese Unie willen. Minder, riepen de sympathisanten. Daarop vroeg Wilders of ze meer of minder PvdA willen. Ook daarop klonk herhaaldelijk ‘minder’. “En de derde vraag is, en ik mag het eigenlijk niet zeggen, want er wordt aangifte tegen je gedaan. En misschien zijn er zelfs D66-officieren die ons een proces aandoen. Maar de vrijheid van meningsuiting is een groot goed. We hebben niets gezegd wat niet mag, niets gezegd wat niet klopt. Dus ik vraag aan jullie: willen jullie in deze stad en in Nederland meer of minder Marokkanen? “, zei Wilders letterlijk.

Tot zover het ANP.

Dit hoort in het rijtje: knieschoten, kopvodden, werkkampen en het leger naar Gouda. Allemaal gedachten die we allemaal wel eens hebben, maar heel dom als je politiek wilt bedrijven en naar de middenklasse wilt doorstoten. Dat laatste is NOODZAKELIJK als je iets wilt in de politiek. Wat je nu doet is een Tokkie-aanhang aanspreken die op de meest cruciale momenten geeneens gaat stemmen.

Ik citeer uit een persbericht van het ANP:

Op de sociale media en in politieke kringen werd afwijzend gereageerd. “Dit heet aanzetten tot haat”, stelt Femke Halsema. “Nu zou ik snel en vastberaden de Minister-president van ALLE Nederlanders willen horen”, twitterde de oud-fractievoorzitter van GroenLinks. “Wilders is in volstrekte openheid een haatcampagne tegen alle Marokkanen in NL aan het voeren”, stelde journalist en columnist Kustaw Bessems. Premier Mark Rutte nam in Breda afstand van de uitspraken. “Wat hij vanavond heeft gezegd, geeft mij een vieze smaak in de mond”, zei Rutte. De PVV-leider is volgens hem weer een stap verder gegaan. “Wij zullen nooit accepteren dat mensen die niet van goeie wil zijn en geen positieve bijdrage leveren daar mee wegkomen. Maar het mag nooit om afkomst gaan.”

Tot zover het ANP.

Je zou ze, als types als Halsema en Bessems in staat waren tot eerlijkheid, een gewetensvraag willen stellen. Namelijk deze: “Zou jij meer of minder Marokkanen willen in Nederland?” Het antwoord luidt, ook voor Halsema en Bessems: “Minder!” Maar omdat het hypocrieten zijn, zouden ze dat nooit eerlijk durven zeggen. Is dat misschien de psychologie achter de vraag van Wilders? Dat de huichelaars geconfronteerd worden met die gewetensvraag? Overigens: er schijnt een groeiende groep Marokkanen te zijn die óók vindt dat er nu wel genoeg Marokkanen zijn in Nederland.

Er is natuurlijk bij de PVV intern discussie geweest over de vraag of de vraag of “meer of minder islam” vervangen moest worden door “meer of minder Marokkanen”. Ik kan me voorstellen dat er gekozen is voor het schokeffect van “Marokkanen”, maar waarom hadden het niet vier vragen kunnen zijn? Dat de islamvraag dus gewoon was blijven staan náást de Marokkanenvraag? En hadden het eigenlijk niet zelfs vijf vragen moeten zijn? De laatste vraag had volgens mij moeten wezen: “Willen we meer of minder Israël?”

Slotsom: psychologisch geraffineerd, maar politiek stom. Nee, politiek voorlópig stom: want ik weet niet zeker of deze Marokkanen-vraag zou kunnen gaan broeien in de hoofdjes van onze kwart-intellectuelen van de middenklasse. Misschien geven ze in de loop van de komende maanden wel stiekempjes een eerlijk antwoord aan zichzelf dat zich vertaalt in een stiekeme PVV-stem bij de volgende verkiezingen. Ik zelf blijf gewoon op de Blonde Satan stemmen.

______________________

Link naar dit stuk bij E. J. Bron