Youp van 't Hek in zijn one-man-show getiteld

Youp van ’t Hek in zijn one-man-show getiteld “Voetbalstadion”

Uit Youps NRC-fantasie van deze week:

“En ik vrees dat honderden andere jonge single vrouwen ook afreizen naar de tentenkampen in de hoop dat ze daar hun verse echtgenoot zullen treffen. Alleen al het feit dat deze mannen geen snars om voetbal geven werkt zeker in hun voordeel.”

Nu weet ik van Youp van dat-ie twee-wekelijks in de Arena te vinden is om op Ajax te kankeren. Hij woont aan de rand van het Vondelpark in een villa met wijnkelder. Een vriend van mij schrok onlangs in een gewone Amsterdamse straat van zo’n PC-Hooft-tractor, zo’n Djiep-EsJoeVie, zo’n terreinwagen dus, dat wil zeggen een protsvehikel op hoge wielen dat een volwassen man alleen berijdt in de grote stad als hij geestelijk een klein jongetje met een klein piemeltje is gebleven en later mede daarom een dikke pens en een hartkwaal heeft gekweekt. Nog net niet aangereden, keek mijn vriend op naar de bestuurder van de SUV en keek inderdaad in het onbewogen maar chagrijnige smoel van Youp. Ook ik zie hem nog steeds zitten, Youp, beukend op dat drumstel de kommersjalisering aanklagend. Kope-kope-kope-betale-betale-betale. Ja, het is altijd al een woordkunstenaar geweest.

Ik wil maar zeggen: ook Youp zelf komt niet in aanmerking voor die twee fictieve lekkere wijven uit Amsterdam-Zuid die in een asielzoekers-centrum gaan zoeken naar zo’n viriele baardman. Waarom fantaseert Youp dat? Omdat Youp altijd boven platte opvattingen van ordinair volk staat en dus de blanke man – niet eens: de Boze Blanke Man – maar gewoon alle bleekscheten voorhoudt dat de wijven van zijn eigen soort zich liever laten neuken door een viriele bruine baardman, of ze daarvoor nou een boerka aan zullen moeten of niet.

“De hunkerende vrouwen zijn klaar met dit type [Nederlandse halfzachte] mannen. Ze willen een Irakees, een Koerd of een Syriër. En ze mijmeren zacht over de prachtige kinderen die dit soort combinaties oplevert. Wat een heerlijke toekomst!”

Behalve door een villa, een SUV en een wijnkelder te hebben en de grappigste te zijn, uit en thuis, compenseert Youp zijn minderwaardigheidscomplex door zich structureel en constant te verheffen boven de wat simpelere medemens. Dat doet hij zowel op het podium, als er weer eens een vol Carré blijk geeft van dezelfde compensatiebehoeftes als Youp, alsook in zijn wekelijkse columns in de Betere-Stand-Krant. In het hele publieke leven van Youp – en ik vermoed ook in zijn privé leven – is de grote rode lijn: afzeiken van wat hij voor vulgair houdt en daarmee zowel zichzelf als zijn publiek de illusie van superioriteit geven.

Dat doet Johan Derksen precies hetzelfde – afzeiken – maar dan voor het SBS-6-RTL-7-publiek, de meute waarop Youp dan weer neerkijkt. En net als Youp is Johan leuk zolang hij geen ernstige politieke statements wil maken. Want dan gaat Johan zich erg tegen Wilders afzetten, terwijl hij bijvoorbeeld tegelijk over het sterven der stadionbouwers in Qatar zegt: “Dat weet de sheik niet”.

Onder de druk van de “vluchtelingencrisis” in Europa en Nederland liet ook Youp zich inderdaad verleiden tot een ernstige ondertoon in zijn zelfverheffingsneurose. Het begon vorige week en zette zich deze week voort. Het contrapunt werd gevormd door: Nederlands elftal bijna uitgeschakeld, Gordon zes ribben gebroken, bier gegoten op graf van Friso, Hongaarse cameravrouw tackelt vluchteling, half miljoen voor debiel Koningslied, gesubsidieerde gedragscursus voor langs-de-lijn-ouders bij pupillenvoetbal, mannen die op tv elkaar yoghurt in de bek spugen en bierfietsmannen in Amsterdam.

“Ik dacht: weten die vluchtelingen dit? Dat ze onderweg zijn naar een land waar men zich op deze manier amuseert. Moeten we ze niet waarschuwen? Dat ze nog terug kunnen.”

U begrijpt: wij mogen ons als plat land gelukkig prijzen dat die vluchtelingen ons walgelijke cultuurniveau accepteren. Nooit het begrip “verrijking” zo plastisch verbeeld gezien als door Youp: jullie eigen wijven willen liever een islamitische barbaar uit die andere apenkolonie!

Een wereld en een land waar al dat vulgaire gebeurt, vond Youp, moet niet zeuren over vluchtelingen uit Syrië. Youp snapt die Syriërs wel.

“Dat je vlucht uit een verwoest wespennest, waar inmiddels ook de Russen schijnen mee te vechten. Voorlopig niet overheen vliegen als je naar Bali gaat.”

Youp weet natuurlijk niet dat er mensen zijn die nooit naar Bali vliegen. Dat zijn de arme mensen wier verzorgingstaat wordt afgebroken omdat de EU een transfer-machine is geworden – geld vanuit het noorden naar het zuiden en vanuit het zuiden moslims naar het noorden – een transfermachine die alle economieën van de EU grondig aan het slopen is. Dat zijn dezelfde arme mensen die hun kinderen niet meer kunnen laten studeren, die jarenlang op een huurwoning moeten wachten omdat asielzoekers voorgaan en die zieken- en ouderenzorg kapot zien gaan.

Youp geeft een levensles in invoeling die ook nog gelukkig maakt:

“( . . .) de Hongaren, die in 1956 met tienduizenden uit hun land vluchtten voor de Russische bezetter en die in heel Europa met open armen werden ontvangen. Kreeg een ontroerende brief van een Nederlandse mevrouw, die met een gevluchte Hongaar getrouwd was. De man is onlangs overleden. Hij was dement en in een verzorgingshuis liefdevol verzorgd. Door wie? Door een Ethiopische vluchtelinge. Dat zijn brieven waar ik van hou. Die stemmen mij optimistisch. En een beetje optimisme kunnen we wel gebruiken.”

Youp is links en houdt er dus van om het fijn in het eigen hoofd te hebben. Daarom is hij in staat anno 2015 te sympathiseren met de Hongaarse opstand in een krant waarin ze het dwepen met het communisme ver ná Hongarije 1956 – en slechts héél langzaam! – hebben ingeruild voor het mooipraten van een nog veel smeriger vorm van totalitarisme, de islam. Lekker ook wel om Hongaarse anti-communisten te vergelijken met moslims van wie we zo langzamerhand kunnen weten dat ze welhaast genetisch niet in staat zijn dat kankergeloof los te laten. Handig ook om even te vergeten dat die moslims voor 75% jonge mannen zijn, dat twee op de honderd waarschijnlijk IS-terroristen zijn en ze binnen komen in een maatschappij die door islamitisch instroom al op vele manieren ontwricht en verarmd is, al merk je dat aan de rand van het Vondelpark met een riant regulier inkomen en een paar miljoen op de bank wat minder. Daarom hoop ik van harte dat Youp in de Bijenkorf zal zijn bij de komende aanslag. Zullen we zeggen: beide benen eraf, maar wel overleven en dan tot bezinning komen? En natuurlijk een Ethiopische verpleegster toegewenst, maar dat zal wel lukken, want die bezwermen onze verpleeg- en ziekhuizen bij duizenden, terwijl hun mannen allemaal puntlasser, magazijnbediende, tandarts en advocaat zijn.

Als peroratie van Youps beide columns mag deze passage toch wel gelden:

“Op een ander net zag ik onze eigen geblondeerde Geertje zichzelf in de Tweede Kamer vastdraaien in zijn eigen gelijk. Het was tragisch om te zien hoe de man zich krampachtig vastklampte aan een standpunt waar zelfs De Telegraaf en het Duitse Bild zich voor schamen. Het was net of hij dat ook een beetje deed. Schamen voor zijn eigen holle woorden, die hij nu eenmaal ooit gekozen heeft en die hij daarom als een mantra moet herhalen. Van wie? Van hemzelf. Ik zapte weg en las later in de kranten dat hij had gewauweld over het gevaar van de mannen met baarden, ofwel de testosteronbommen die een gevaar voor onze vrouwen zijn. Gevaar voor onze vrouwen? Gevaar voor onze mannen zal hij bedoelen.”

Jaja! Tragisch en krampachtig zich vastklampend draaide hij zich wauwelend vast onder schaamte voor de eigen holle woorden. Kijk naar je eigen gezwatel, lul! Maar als je dat vet aangezette gezwets er nou uit laat, dan staat daar: die Wilders en consorten hebben last van seksuele jaloezie en die islamitische invasie is daarom alleen al een zegen.

Ik herhaal het nog maar eens: ik wens je allebei je poten eraf, beste Youp, bij een aanslag op de Bijenkorf. Want je speelt ook met mijn leven. En dat van de kinderen van dit land. Niet met de mijne gelukkig, ik heb gezorgd dat ik ze niet heb. Vooruitziende blik, dank zij mijn liefde voor Clio.

Lees vooral ook van Bart Croughs “Youp is solidair”. Stukkie is van 2005 en Youp is dus niks veranderd in tien jaar.

____________

Advertenties