Oosterpark podiumtent

Inmiddels (29 april) is het hele park volgebouwd met allerlei soorten en maten van grote witte tentgebouwen

Nou ja, die hele FNV benevens de halve garen van onze Amsterdamse nep-elite die toestemming hebben gegeven: wat mij betreft is de keuze tussen vuurpeloton, ophangen of een dodelijke injectie.  Ik ken het Amsterdamse Oosterpark al 40 jaar intiem, net zolang als ik in Amsterdam woon. Het is een extreem kwetsbaar park, laag gelegen, altijd véél te nat, met grasvelden die alleen echt goed betreedbaar en genietbaar zijn als het een jaar lang niet zou regenen.

Het monument van Theo van Gogh is een regelrechte schande: het metalen plaatje op het zuiltje vóór het kunstwerk is om twee redenen niet leesbaar: door de regen uitgewist en je kan er niet dicht genoeg bij komen vanwege de modderpoel die er omheen ligt.

En uitgerekend in dit park gaat de FNV nu een “demonstratie” houden. Dat betekent hele series zware ijzeren platen op de natte grasvelden waarop allerlei rupsbandigen lopen te rijden en die minstens een dag of tien blijven liggen, net genoeg om het gras, dat tóch al zo’n moeite heeft, bruin en plat te krijgen.

De FNV had eigenlijk nog veel grootsere park-kapotmaak-plannen, met allerlei circusachtige kermisattracties. Maar omdat de vereniging Vrienden van het Oosterpark al zoveel jaren heeft geprotesteerd tegen de desastreuze gevolgen voor het park van poepfestivals popfestivals, hebben de vroede vaderen en zusteren van de Amsterdamse wijsheidscolleges ten lange leste begrepen dat ze dat zouden moeten verbieden. En dus werden de Feestelijke FNV Vulgariteiten geschrapt. Maar de “demonstratie” mocht wél doorgaan met de motivatie dat het een mensenrecht is. Maar je kan – godverdomme – toch de humane rechten van die bavianen van de FNV respecteren als je ze toestemming geeft ergens in Nederland op asfalt te demonstreren?

Als buurtbewoner kreeg ik een brief in de bus:

“Vanaf dinsdag 26 april gaan we opbouwen. Het park blijft uiteraard open voor publiek. Het opbouwen doen we met de grootst mogelijk zorg voor het park en de omwonenden. We zorgen er voor dat de 1 mei – manifestatie geen schade aan het park zal veroorzaken. We hebben een uitgebreid parkbeschermingsplan gemaakt. Alle zware objecten worden op verharde gedeeltes gezet en kwetsbare delen worden niet gebruikt of worden afgedekt. De FNV houdt van het Oosterpark. We zullen het park enkele dagen na 1 mei achterlaten, zoals we het hebben aangetroffen. Schoon en netjes en zonder schade aan het gras. Daar kunt u op rekenen.”

Was ondertekend: Ton Heerts, maar ik neem aan dat Linda Vermeulen verantwoordelijk is voor de leugen-tekst. Ik ben vanmorgen in het park geweest en de verzameling zware ijzeren platen in het soppige gras zien liggen. De rupsbandigen reden af en aan. Dit gaat dus minstens tot drie dagen ná 1 mei blijven liggen, zo leert mijn 40-jarige ervaring. Dat is een dag of tien. En dan hebben we nog niet ingecalculeerd wat die mensen-massa’s voor die grasvelden gaan betekenen.

Wat ik al zei dus: vuurpeloton, ophangen of een dodelijke injectie, maar als ik er goed over nadenk: éérst geselen.

(Ik heb mijn stukkie naar alle elf (!) persvoorlichters van de FNV gestuurd.)

UPDATE 28 april: vanmorgen vroeg geconstateerd dat blijkbaar die kermis-attracties waarvan ik dacht dat ze niet door zouden gaan, blijkbaar tóch gaan plaatsvinden, want inmiddels is het park verrijkt met staketsels voor enorme podia en tribunes alsmede met allerlei tenten en blinderende afzettingen plus nog gewone hekken. Stelletje barbaren!

UPDATE 29 april: Ik heb het portret van Linda Vermeulen in dit stuk verwijderd: als je dom genoeg bent om dit serieus op te vatten, dan is dat misschien wel intimiderend. Zie voor verdere uitleg: hier.

HEERTS TON EN AAFKE BRONSTIG

Ton Heerts is niet alleen een vriend van het Oosterpark, maar ook vriend van vrienden van de Palestijnen

Ziehier een reeks foto’s gemaakt op zaterdag 30 april in het Oosterpark door Mark van Dongen van “Red de Bomen in het Oosterpark“. We mogen dus concluderen dat onder het mom van “demonstratie” er wel degelijk een enorm “festival” gaat worden gehouden.

MARK FOTO 1

MARK FOTO 2

MARK FOTO 3

MARK FOTO 4

MARK FOTO 5

MARK FOTO 6

MARK FOTO 7

MARK FOTO 9

MARK FOTO 10

MARK FOTO 12

 

MARK FOTO 11

MARK FOTO 13

MARK FOTO 14

MARK FOTO 15

MARK FOTO 16

MARK FOTO 17

MARK FOTO 18

MARK FOTO 19

MARK FOTO 20

MARK FOTO 21

MARK FOTO 22

MARK FOTO 23

MARK FOTO 24

MARK FOTO 25

MARK FOTO 26

MARK FOTO 29

MARK FOTO 30

Dit is wat je kon zien na een eerdere keer toen er een aantal dagen van die enorme platen op het gras hadden gelegen

MARK FOTO 31

UPDATE 30 april: mooie éérste alinea van een stukkie op GeenStijl van Zentgraaff, maar hier citeren we de láátse alinea die ook mooi is:

“De FNV gaat bovendien het Amsterdamse Oosterpark slopen met het feestgedruis. Het park is nog herstellende van een overstroming en er ligt nieuw gras, maar in deze kwetsbare fase mogen er geen festivals worden georganiseerd. Daarom noemt de FNV het een “manifestatie”, maar kijkt u naar het plaatje van het podium hierboven en u weet dat dat onzin is. Vroeger, toen er nog echte arbeiders woonden in Damsko in plaats van moeilijke brillen in bazelberoepen, toen waren dat soort parken er juist tot heil en welbevinden van de arbeidende klasse, maar ook dat wordt nu gesloopt door de FNV. Met medewerking van de Gemeente Amsterdam, die blijkbaar de linkse buddies van de vakbond belangrijker vindt dan de staat van de eigen open ruimte. Over je eigen grass roots vertrappen gesproken.”

_____________

 

Advertenties