Een filmpje met onderschrift en een foto met onderschrift uit een stuk van “Spartacus” op GeenStijl. Vergeet vooral niet naar het lied van die Hongaarse kinderen te luisteren! Ik huil zelden, maar nu deed ik het wel. Ga zelf maar verder lezen >>>. Dan wordt die titel ook duidelijk. Soms moet je een stuk helemaal lezen om de titel te begrijpen, zoals bijvoorbeeld bij “Een gezond instinct voor eigen volk“.

Begin jaren 30 van de vorige eeuw. Joodse kindjes van het Hebreeuwse gymnasium te Munkács, het toenmalige Hongarije, zingen de Hatikwa, het muziekstuk dat later het Israëlische volkslied zou worden. In maart 1944 bezette het Duitse leger de stad, die met zo’n 13,500 zielen de grootste en belangrijkste joodse gemeenschap van de regio huisde. ( . . .)  In mei 1944 deporteerde een trein er de laatste 3080 joden richting Auschwitz. De hele gemeenschap, de bovenstaande kindjes incluis, verdween binnen drie maanden in de industriële mist van de geschiedenis. Weggevaagd, alsof ze nooit bestaan hadden.

SPARTACUS FOTO JOODSE VROUW

Deze vrouw. Wat haar naam was, zullen we nooit weten. Wel weten we dat het de ontwapenende Hugo Jeager was, de persoonlijke fotograaf van Adolf Hitler, die de joodse dame in het Poolse Kutno vastlegde, voordat ze beëindigd werd.

________________

 

Advertenties