Wat zeiden kinderen ook alweer die dachten dat ze een té goede ruil met een vriendje of vriendinnetje deden? Onterugdoens!

Wat zeiden kinderen ook alweer die dachten dat ze een té goede ruil met een vriendje of vriendinnetje deden? Onterugdoens!

 

GeenStijl schrijft over de meer dan een uur durende docu over het komende referendum (23 juni) in Engeland het volgende:

“De film is hoe dan ook een aanrader voor iedereen, aan welke kant je ook staat. Dus. Chips, nootjes, en bier. Check de film, gratis en voor niets, hierrrboven of via de website van Brexit the Movie.”

Ik had in plaats van de aanbeveling “chips, nootjes en bier” graag een adequate samenvatting van de argumenten in de docu gehad van de schrijver met het gelegenheids-pseudoniem Leroy Theuniszen.

Enfin.

Wie op de website van Brexit gaat kijken vindt – nee, niet de uitgeschreven tekst van de docu: dat zou ál te slim en handig zijn geweest – maar in elk geval wel de film opgedeeld in hapklare brokjes. De “intro” geeft aardig weer welke thema’s op welke manier aan de orde komen.

Dit referendum, zegt een talking head in de intro, is allesbepalend voor de toekomst van Engeland. Bij gewone verkiezingen kan je na vier jaar, of eerder, anders stemmen als je denkt dat je je vergist hebt. Bij dit referendum leg je je voor altijd vast: “This is for keeps.” De EU-machinerie, zegt Melanie Philips, is een paradijs voor politici want “macht zonder verantwoording te hoeven afleggen”.

Nog meer talking heads:

“De EU is opgericht met de bedoeling om het volk voor eens en voor altijd van alle macht te beroven.”
“De EU is een dictatuur aan het worden.”
“DE EU heeft de Engelse visserij vernield.”
“De EU heeft tarief-muren opgericht, waardoor er geen goedkope producten voor de EU-burgers te koop zijn en de Engelse industrie door het gebrek aan concurrentie van zijn innoverende impulsen is beroofd: die tariefmuren maken het Engelse productie-apparaat achterlijk.”
“Extremisme van links en rechts wordt door het ondemocratische karakter van de EU bevorderd.”
“Engeland wordt door de EU in buitenlandse avonturen betrokken waar we eigenlijk uit willen blijven.” (Zou die man het over Oekraïne hebben?)
“Buiten de EU kan Engeland een onvoorstelbare welvaart bereiken.”
“We worden gevraagd onze soevereiniteit, onze zeggenschap over ons eigen land op te geven: wat krijgen we daar eigenlijk voor terug? Een lager tarief voor mobiel bellen! Het equivalent van kraaltjes en spiegeltjes voor de inboorlingen . . . . . .”
“Het is fundamenteel dat je de mensen kunt afzetten die jou regeren.”

Jammer dat in de intro niet wordt geraakt aan de inderdaad “onvoorstelbare” welvaart die de Zwitsers hebben opgebouwd buiten de EU, maar er is gelukkig een brok docu getiteld:  “Life outside the EU: Switzerland . . . . .”

_________________

Advertenties