Esther Somsen, ambassadeuze in Libanon en zelf óók best een diplomatiek powerhouse

Esther Somsen, ambassadeuze in Libanon en zelf óók best een diplomatiek powerhouse

UPDATE 25 OKTOBER 2017: Lees vooral het definitieve stuk over Kaag van Likoed Nederland:Geen terroristenvereerder in het nieuwe kabinet”.

In de roomboter gebakken parelketting Sigrid Kaag heb ik ooit beschreven toen ze bij onnozelaar Marielle Tweebeek van Nieuwsuur zat als vertegenwoordigster van de misdadigersbende die ik graag de Verenigde Nazi’s noem. Ze is speciaal VN-gezant voor Libanon en ze stak een enorm verzwijg-annex-leugenverhaal af  tegenover een kritiekloze Tweebeeke.

Vervolgens zag ik Kaag terug in een gesubsidieerde mediafonds-tv-productie van twee bijzondere programmamaaksters over de bijzondere Nederlandse vrouwelijke ambassadrice in Libanon, Hester Somsen. “Post Beiroet”, heette het. Die uitzending van de KRO-NCRV is alweer even geleden, van 23 mei, maar er waren een paar dingen in die docu die me niet loslieten. Een paar details zoals die sjie-ietische Oelewappa met zijn tulbanda die maar één problema zag in het Midden-Oosten. En raai-es hoe dat heet.

KAAG OELEWAPPA OVER ISRAEL

Maria Mok en Meral Uslu, twee bijzondere programmamaaksters die een bijzonder portret van een bijzondere vrouw hebben gemaakt waarin nóg een paar bijzonder vrouwen optreden, namelijk diplomatieke "powerhouses"

Maria Mok en Meral Uslu, twee bijzondere programmamaaksters die een bijzonder portret van een bijzondere vrouw hebben gemaakt en waarin nóg een paar bijzonder vrouwen optreden, namelijk diplomatieke “powerhouses”

Sigrid Kaag, gezant van de Verenigde Nazi's in Libanon

Sigrid Kaag, gezant van de Verenigde Nazi’s in Libanon en diplomatiek powerhouse

Wat ook wel sfeertekenend is qua  roomboter-opvattingen in de hogere kringen: de ambassadeuse bezoekt een paprika-chips-fabriek en de directeur komt te weten dat Hester dol is op paprika-chips die altijd speciaal uit Holland voor haar meegenomen worden naar Libanon. De directeur geeft haar vervolgens . . . . . . nou, niet overdrijven . . . . . .  30 dozen van tig zakken mee. Zullen we het op duizend zakken chips afmaken?

Maar het mooiste is het driegesprek tussen ouder meisje Sommer, het oudere meisje dat de EU in Libanon vertegenwoordigt Angelina Eichhorst en het al genoemde oudere meisje Sigrid Kaag. Als je wilt weten wat geld en luxe voor je conserveringsmogelijkheden als ouder meisje kunnen doen, moet je kijken vanaf 1:00.55 tot 1:09:00. Luister ook naar die vanzelfsprekende neerbuigendheid van de manier waarop de dames praten over de inboorlingen. Deftige verpleegsters. Die aanstellerige corpsballerige accenten. Vooral die Kaag. Als het kerels zouden zijn, zou ik zeggen: wat een stelletje zelfingenomen kwallen!

Angelina Eichhorst, gezantin van de EU in Libanon

Angelina Eichhorst, gezantin van de EU in Libanon en diplomatiek powerhouse

Over de geweldige adviezen die Somsen aan de Libanese regering geeft – leg een spoorlijn aan naar Damascus! – zegt ze zelf:

“Laten we maar hopen dat het een beetje aanslaat op een gegeven moment.”

Als de dames vertrokken zijn, zegt Somsen, blijkbaar tegen de programma-maaksters:

 “Het zijn van die diplomatieke powerhouses. Ik leer er zóveel van hoe deze dames opereren! Erg leuk!”

Nou, Hester: vlak jezelf óók niet uit, qua gelikt en likbaar powerhouse!

Wat zouden ze nou verdienen per maand, die dames, zo gemiddeld?

_____________

Hier de begeleidende tekst bij de docu “Post Beiroet” op de website van Uitzending Gemist:

Hester Somsen is de Nederlandse ambassadeur in Libanon, een van de meest explosieve regio’s in het Midden-Oosten. Dagelijks doorkruist ze het land in een gepantserde auto. Libanon gaat gebukt onder een zwakke economie en een uitzonderlijke hoeveelheid Syrische vluchtelingen. Als het land valt heeft dat grote gevolgen voor de vluchtelingenstroom richting Europa en Nederland. Hester Somsen, de Nederlandse ambassadeur in Libanon, is een vrouw met een missie. Samen met haar Libanese chauffeur Nader doorkruist ze het kleine land in een gepantserde wagen. Libanon wankelt in het explosieve krachtenveld in het Midden-Oosten. Als het land valt, zal dat grote gevolgen hebben voor de vluchtelingenstroom naar Europa en Nederland. Een portret over de medewerkers van de Nederlandse ambassade in Libanon. Filmmakers Maria Mok en Meral Uslu filmden maandenlang achter de schermen en waren aanwezig bij veel bijzondere ontmoetingen. Het levert een opmerkelijke inkijk op in de diplomatie in het Midden-Oosten. De ambassade is een kleine post van dertien mensen. Een mix van Nederlanders en Libanezen die op eigenzinnige wijze een steentje bijdragen aan de fragiele stabiliteit van Libanon. Met alles wat er in haar macht ligt, probeert Hester Somsen te voorkomen dat het land bezwijkt onder de zwakke economie en de uitzonderlijke hoeveelheid Syrische vluchtelingen. Daarnaast is er het gevaar van toenemende radicalisering en staat IS aan de poorten te rammelen. Voor Nederland en de rest van het Westen is het cruciaal dat het fragiele evenwicht in Libanon standhoudt, te midden van alle turbulentie in het Midden-Oosten. Het lijkt een onmogelijke missie maar Somsen laat zich niet gemakkelijk uit het veld slaan. Gewapend met een aantal Arabische spreekwoorden en een indrukwekkende kennis van het land charmeert en imponeert ze haar Libanese gesprekspartners. Somsen polst de oplopende spanningen bij de geestelijke leiders van de drie grootste Libanese bevolkingsgroepen.

Advertenties