In december 2011 moest ik nog een artikel schrijven onder de titel “Inzake de islam is Timon Dias naïef”, maar bijna vijf jaar later heeft diezelfde Timon Dias flink bijgeleerd. En daarom is-ie nu bijvoorbeeld – en dat is slechts één van zijn publicitaire gedaantes – “Distinguished Senior Fellow at the Gatestone Institute”. De gedistingeerde senior is echter nog steeds een jonge hond, zoals in bovenstaande video te zien is. Het is een mooi betoog, propjevol verontrustende details rond het maffiose karakter van de islam.  

Ik denk overigens dat het onverstandig is van Dias om zo vol en herkenbaar in beeld te verschijnen met zo fundamentele kritiek op de islam. Mijn advies voor de toekomst aan hem zou zijn: watch your back! En let ook op auto’s die langzaam met je oprijden langs het trottoir waarop je loopt.

Nog een zakelijk puntje van kritiek. Zoals vele islam-critici die het stand-upje (Pat Condell) of sit-downtje (David Wood) als vorm voor hun verhaal kiezen, levert ook Timon Dias zijn tekst niet óók in geschreven vorm. En die mogelijkheid is er wel degelijk, want Condell en Wood en Dias lezen hun verhaal duidelijk van een auto-cue.

Waarom ze die tekst niet in geschreven vorm leveren? Ijdelheid? Je dwingen naar hen te kijken terwijl ze hun retorische talenten staan en zitten te etaleren?

Ik heb op de site van Gatestone een commentje ingediend:

“Publish the text in written form too. The why is almost too obvious to state: it helps spread the message because it can much more easily be quoted, summarized and pondered.”

Benieuwd of ze het plaatsen, want kritiek is bijna nooit ergens écht welkom. Om dezelfde vermoedelijke reden dus als waarom die tekst niet metéén onder die video staat: narcisme.

P. S.: Dat Pat Condell inmiddels een goeie trans-script met zijn gesproken woord laat meelopen is op suggestie van mij. Hij is nog niet zover dat-ie zijn teksten ook gewoon in geschreven vorm online zet. Narcisme?

_______________