Beste Martin,

In het kader van de transparantie publiceer ik deze mail op mijn website.
Ik heb geen tijd gehad me op de hoogte te stellen van jullie gedachten hierover, maar hopelijk laten jullie je niet gek maken door de hysterie rond die donorwet.
Zelfs GeenStijl is geheel over de rooie bij monde van “Van Rossem” die er, zoals nagenoeg altijd, wéér in slaagt nét de verkeerde mening te hebben.
De paranoïde gekken trekken het in de sfeer van Big-Brother-is-watching-you via internet en met cameratoezicht.
Ik vind die donorwet prima, al heb ik nog zo’n hekel aan D66 en Pia Dijkstra.

In het stukje bijzondere-mening-van-een-interessante-vrouw van de rebelse non-conformiste Nausicaa Marbe in de Telegraaf staat wél één bezwaar dat in een miniem aantal gevallen geldig zou kunnen zijn: mag je organen wegnemen bij “alleen maar” hersendood verklaarde mensen?
Want ja: Grensgebied Leven & Dood en religie en zo.
Rond die gevallen zouden misschien nog wat extra waarborgen moeten komen, al hebben ook dan de nabestaanden sowieso het laatste woord.
Nou ja, goed: voor het geval er geen nabestaanden zijn.
Hoeveel gevallen van hersendood met wél geschikte organen en géén nabestaanden doen zich per jaar voor?
Dus waarover gaat het massieve gezeik nou eigenlijk?
Vooral dat gelul van “mijn lichaam wordt staatseigendom”, alsof “de staat” er zélf beter van wordt.
Beter en gelukkiger worden alleen de mensen die een orgaan krijgen dank zij deze wet.
De gelegenheden te verklaren dat je géén donor wil zijn, worden je op een presenteer-blaadje aangeboden.
Als de hysterie van de interessantdoenerige quasi-verontrusten dadelijk is bedaard, zal die wet een hoop extra organen opleveren.

Zoals gewoonlijk geheel de Uwe,
Martien Pennings

UPDATE:

Gisteravond bij Pauw een Aansteller-met-een-hoofdletter, Gerbert van Loenen geheten, die een open brief had geschreven aan Pia Dijkstra omdat hij het recht opeiste tot het einde zijner dagen te blijven twijfelen of hij nu wel of niet donor wilde zijn. De Dijkstra-wet nam hem zijn Recht Op Twijfel af, vond-ie.

Ten eerste verdedigde hij blijkbaar het Recht op Twijfel van ánderen, want zelf was-ie allang geregistreerd als donor. Maar nu had-ie de Gewichtige Stap gezet om zich als donor uit te laten schrijven,  puur uit protest tegen deze Staats-Wurgwet, waarin hij gereduceerd werd tot een Zak Met Organen.

Ten tweede, zo legde de ook aanzittende Pia Dijkstra hem uit: zijn geliefde gelegenheid tot Eeuwige Zielsstrijd Tot Het Gaatje werd hem helemaal niet afgenomen. Qua twijfelpotentie verandert er namelijk niks. Het verschil is alleen dat je even moet aangeven van waaruit je Jouw Eigenste Existentiële Twijfel graag wilt blijven koesteren, donor of niet-donor, want je kan het elke dag van het jaar met een lullig e-mailtje veranderen.

Reetschopjes. Kleine zweepjes. Draaitjes om de oortjes.

UPDATE 18 september 2016:

Die donor-wet blijkt een mooie uitlaatklep voor de politiek machteloos gemaakte burger. “Van Rossem” van GeenStijl geeft nog maar eens de ruimte aan zo’n burger, een anonieme Zeer Fervente Complotdenker, die net als Bart Nijman zelf, de donorwet in zijn wereld van totaal-paranoia trekt.

“Ik ben zeer fervente aanhanger van de grondrechten van het individu. Vrijheid van meningsuiting, recht op privacy, lichamelijke integriteit zijn basis grondrechten die een vrije, veilige en democratische rechtsstaat kenmerken. De afgelopen 10-15 jaar zijn heel veel van de basale grondrechten al ingeperkt. Vrijheid van meningsuiting is in Nederland steeds verder beperkt, niet altijd juridisch, vaak door druk. Zo is de cartoonist Gregorius Nekschot door de staat van zijn bed gelicht, durven cabaretiers geen grappen meer te maken over moslims, wordt een Tweede Kamerlid vervolgd, wint het recht zich beledigd te mogen voelen sterk aan terrein ten koste van de vrije meningsuiting.

Een zorgelijke ontwikkeling. Onze privacy bestaat al niet meer. Big Brother is met de voltooiing van de integratie van de databestanden van veel verschillende overheidsdiensten al een feit. Het verschoningsrecht van advocaten staat onder druk, het medisch beroepsgeheim staat onder druk, er wordt gemorreld aan de vrijheid van nieuwsgaring door druk op te leggen om bronnen vrij te geven, er wordt op weergaloze schaal afgeluisterd, getapt, big data verzameld.

Een van de weinige grondrechten die nog niet aangetast leek, was het recht op lichamelijke integriteit.”

______________

Advertenties