Die titel boven dat YouTube interview! “Kosmopolitisme als politieke as”. Wereld-crematorium? Oh nee! Juist heel anders: zo’n gladde strakke ronde ijzerdinges! Of misschien wel een helder staafdiagram. Ja, dat is wel het beeld dat deze lading dekt.

Sid Lukkassen – ik schreef eerder over hem  –  is heftig in dit interview. Het lijkt wel of-ie een lijntje coke heeft genomen voordat-ie bij Esther Fenema aanschoof. Maar het kan ook zijn dat-ie van zichzelf hersens heeft als een flipperkast waarin kortsluiting is ontstaan. Het interview lijkt de vuurwerk-ramp bij Enschede wel. Maar net als zijn boek, dat ook genoeg blootliggende electriciteits-draden bevatte voor 26 boeken, is dit gesprek toch wel de moeite waard. Je moet alleen even je veiligheidsgordel vast maken en een lasbril opzetten. En Sid, die reaguurder heeft gelijk: iets minder lange Engelse citaten en eerst the gist eruit halen voor je aan zo’n interview begint. Want jij en Esther vonden wel dat je je fenomenaal had voorbereid, maar dat viel wel mee. Of tegen.

Sid is een haantje de voorste. Hij zegt in dit interview een paar keer dat-ie al in 2013 voor de problematische kanten van het opkomend kosmopolitisme heeft gewaarschuwd. Maar ja, je hebt altijd baas boven baas. Dus ik citeer mezelf maar eens uit het jaar 1992 (11 maart, Forum, Volkskrant)

“Rassen”-rellen tussen groepen jongeren zullen uitbreken. West-Side Story, maar dan zonder dans en met echte dooien. ( . . .) Misschien zal ik een pistool gekocht hebben. Ik zou alle theoretici van de minderhedenproblematiek willen toeroepen: zet uw bril eens op de standen “werkelijkheid” en “dichtbij” en ga eens een paar jaar met een minimuminkomen in een probleem-accumulatiegebied wonen. Dat corrigeert het gemakkelijke moralisme en de ridicule quasi-kosmopolitische houding. Dat verruimt het blikveld van provincialen.”

Dat is meteen ook het essentiële punt van kritiek dat ik heb op de benadering van Sid. Hij doet net alsof die islamisering en die massa-immigratie van moslims en die demografische landslide er niet zoveel toe doen. Maar het is wel degelijk een kern. Er gebeuren in mijn optiek twee dingen tegelijk:

1) Globalisering: EU, bankenbedrog, yuppen-gelul, digitale wereld, grenzenloze wereld, anything goes, consumentisme, individualisering-als-los-zandisering, oordoppen-in-en-met-je-vingers-op-een-schermpje-autisme.

2) Localisering: zoek het maar uit via burgerschapsparticipatie in uw islamiserende buurt, waar dús de competentie afneemt en de corruptie, de misdaad, de terreurdreiging en de vervreemding toenemen.

Mijn motto: grenzen dicht voor moslims en de gulden en de douane terug. En als we nou ook nog de PVV aan de macht zouden kunnen helpen en die linkse subsidiestructuren opblazen waarop de cultuurmacht van het linkse zelfverheffingsneurotenmachtsconglomeraat berust, dan . . . . . . . . krijgen we misschien zelfs weer een geistige Raum der Nation waarin normale discussies gevoerd worden die er toe doen. Dan wordt Café Weltschmerz een brandpunt van patriottische beschaving, waarin echte wereldburgers met een werkende culturele ruggegraat hun wereldkompas afstellen. Wat zei Willem Frederik Hermans ook alweer? Iets als: met een roestige spijker als kompas langs de stranden van de eeuwigheid zwerven . . . . . . . . . .

______________

Advertenties