trump-andere-tijden-reagan-cowboy

Vanavond om 21:20 op Nederland 2 staat “Andere Tijden” geprogrammeerd. Over de mogelijke parallel Donald Trump-Ronald Reagan. Ben benieuwd. Want er is geen programma meer op de NPO – nou ja, misschien met uitzondering van “Heel Holland Bakt” –  waarin zijdelings niet eventjes een sneer zit naar Donald Trump. Hoe zal hier de Trump-haat-annex-Hillary-liefde “wetenschappelijk” verpakt gaan worden? De aankondiging luidt aldus:

“Een B-acteur als president .

In aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen begin november trekt Donald Trump met steeds radicalere uitspraken de aandacht. Door zijn kandidatuur neemt het populisme bezit van de Republikeinse partij. Eerder zorgde Ronald Reagan als presidentskandidaat voor opschudding. Zijn conservatisme en ‘leeghoofdigheid’ deden veel wenkbrauwen fronsen, ook bij zijn eigen partijgenoten. Maar de voormalige B-acteur wist, o.a. door een slimme campagne, in 1980 de zittende Democratische president Jimmy Carter te verslaan.”

Niet alleen benieuwd naar de inkleding van de anti-Trump-bias, maar ook of er nog gerefereerd gaat worden aan die uitermate verrassende verkiezingsuitslag van 1948:

Andere Tijden keert terug naar de laatste echte campagne voor het televisietijdperk, die van 1948. Alle peilingen gaven toen aan dat president Harry Truman verslagen zou worden door uitdager Thomas Dewey. Toch pakte het anders uit.”

dewey-defeats-truman-htm

Er zijn mensen die zeker weten dat Trump voor een Truman-achtige verrassing gaat zorgen, vooral verrassend voor media als CNN. Zo iemand is bijvoorbeeld Katie Hopkins van de MailOnline. Ga maar eens kijkluisteren naar deze bitch-fight waarin kloeke kip Katie het opneemt tegen een CNN-hen. Vanaf het begin al, als Katie spreekt over CNN als the Clinton News Network, is het een kakelkraker waarin het karakter van deze Veranderende Tijden goed weerspiegeld wordt: namelijk Atlantische Afkeer van een vaderlandsloze islamofiele en Israël-hatende globaliserings-elite.  “Hör mich! – denn alles andere ist Lüge – Kein Mann gedeihet ohne Vaterland!” (Theodor Storm, 1817 – 1888)

hopkins-katie

UPDATE 30 oktober 2016:

Ik vroeg dus: “Hoe zal hier de Trump-haat-annex-Hillary-liefde “wetenschappelijk” verpakt gaan worden?”

Na de uitzending gisteravond weten we dat dus:

Hubert Smeets was deze keer de in-en-uitleider van de documentaire. Smeets is al heel lang fout-links, en wel van het ergste soort, namelijk het soort dat in de redactie zat ván en nog steeds verbonden is mét de Grafsteen van de Geest.

Smeets blijft als medewerker aan NRC verbonden. Hoofdredacteur Peter Vandermeersch: ‘De hoofdredactie is heel blij dat de grote kennis en kunde van Hubert op deze manier voor de krant en de lezer behouden blijft.’ ”

De uitleiding van Smeets op het einde van de docu:

“Acht jaar was Reagan president. Met lagere belastingen en hogere schulden ontketende hij de economie. Zijn motto? Dereguleren, liberaliseren en privatiseren. Effect? Nieuwe sectoren flóreerden en oude industrieën en arbeiders crépeerden. Gevolgen: een natie, een kwart-eeuw later, gescheiden door succes en wrok. Trump moet het hebben over tien dagen van de stem van die wrokkige kiezer die de slag om zijn arbeidsplaats verloor. Die zijn hoop op een betere toekomst voor de kinderen kwijt raakte. Trump lonkt naar Amerikanen die eigenlijk de dupe zijn van Reagan, maar dat niet zo voelen. Een van de vele paradoxen waarmee de geschiedenis is vergeven.”

Acht jaar Bill Clinton, acht jaar George Walker Bush en acht jaar Obama hebben dus niks met de toestand te maken waarin de wereld in het algemeen en Amerika in het bijzonder verkeren. Hubert Smeets is overigens historicus van zijn vak.

smeets-hubert-andere-tijden

Hubert Smeets tijdens zijn uitleiding

_______________

Advertenties