zwarte-piet-jordino

Als tegemoetkoming aan de Zwarte Piet Protesten stel ik voor in gemeentes die hiervoor voelen voortaan de Zwarte Pieten in rieten rokjes te hullen met hier en daar een banaan. Ze zouden dan onderdanige dansbewegingen en oerwoudgeluiden moeten maken, doorspekt met uitroepen als “Jaseker, Bwana, Bwana! Sofort!” Witte ouders worden dan gedwongen uit te leggen dat zwarte mensen niet echt zo zijn, maar dat “wij witten” een geschiedenis hebben van het caricaturiseren en onderdrukken van andersgetinten.

Witte slavendrijvers zouden dan aan het gezelschap van Sinterklaas kunnen worden toegevoegd, die de Zwarte Pieten met zwepen opdrijven. Deze overseers gemodelleerd naar de types uit “Django Unchained” moeten dan Oudtestamentische teksten op hun kleding gespeld hebben die “rechtvaardigen” wat ze aan het doen zijn. Op die manier maken we, denk ik, een onuitwisbare indruk op de kinderziel en wordt al vanaf de kleuterleeftijd aan witte kindjes duidelijk gemaakt dat ze een ondelgbare schuld dragen jegens alle people of colour.

django-i-like-the-way-you-die-boy

“I like the way you die, boy”

Ouders moeten wel duidelijk van tevoren gewaarschuwd worden dat het een specifiek historisch-opvoedend soort Sinterklaasintocht betreft en te dien einde zouden die intochten dan “Gloria-Wekker-Sinterklaasintochten” genoemd kunnen worden.

Ik merkte dat in Amsterdam met het verschijnen van de roetveegpieten ook het Christelijk kruis van de mijter van de Sint is verdwenen. Dat moet terug, niet in goud maar in zwart en dan zwaar bloedbespat.

Allemaal samen kunnen we deze controverse ombuigen, “perverteren” als het ware, en juist door de intocht een “racistisch” karakter te geven een historische les leren. Wir schaffen das!

Lees ook: “Joost Niemöller maakt mij nog bewuster van het belang van Zwarte Piet voor de Nederlandse . . . . . nee, de Westerse cultuur

________________

Advertenties