“Dus het is ook wel mákkelijk als mama thuis is om een draadje uit de brievenbus te hangen”

“Dus het is ook wel mákkelijk als mama thuis is om een draadje uit de brievenbus te hangen”

Aan tafel bij Pauw: Lodewijk Asscher die de PvdA en dus Nederland gaat redden, Wouke van Scherrenburg die diep ontroerd is door het Touwtje van Terlouw, jeugdige cabaretier Johan Goossens die het Touwtje van Terlouw maar ouwe-lullen-nostalgie vindt, Jan Lammers die in Tokio rustig zijn autosleutels in het contact en een pak geld op de voorbank laat, Dolf Jansen die een half miljoen per jaar incasseert en zijn linkse verdienmodel mag komen promoten. En natuurlijk genietmasjien Pauw zelf.

terlouw-jan-guitig

Het is niet van belang wie wat zei in dat uurtje. Maar de woorden islam, Marokkaan, Turk, asielzoeker of zelfs “mens met een migratie-achtergrond” vielen niet. “Syriërs” werden één maal genoemd. De namen van Geert Wilders, Marine le Pen en Donald Trump werden niet genoemd.

Zullen we het eens commentaarloos samenvatten?

Je moet misschien toch dingen scherper benoemen als je met de partij weer terug wil komen. Arbeidsmigratie om lonen te drukken en flexwerken moet stoppen. Maar in het onderwijs leidt de beperking van flexwerken tot een tekort aan invalkrachten. Het Touwtje van Terlouw is symbool van het Verlies van Vertrouwen. In een boerendorp hangen de touwtjes misschien nog uit alle brievenbussen, maar er hoeven morgen maar 6 Syriërs te komen en dan gaan die touwtjes er weer uit. In 1965 hadden we in Nederland overal brievenbustouwtjes, maar toen had 83% van de moeders geen baan. Dus als mama altijd thuis is dan is dat ook wel makkelijk. Vroeger hoefde je je fiets niet op slot te zetten. Vroeger hoefden er geen drie hekken tussen Feijenoord- en Ajax-supporters. Vroeger stonden mannen met hoeden naast elkaar op de tribune naar het voetbal te kijken. Mijn twee zoontjes zitten op een Amsterdamse voetbalclub. Dat is zwart en wit en alles door elkaar en toch nog een wereld van vertrouwen. Als we niet uitkijken dan gaan we die kinderen heel snel leren om elkaar te wantrouwen en te haten. We zijn het vermogen kwijt geraakt om ons in elkaar te verdiepen. We moeten elkaar meer aanspreken op moraal. Ouders en familie moeten gewoon zeggen: kappen met dat stelen! Maar de meeste ouders zullen toch ook wel zéggen dat je niet moet stelen? Niet de politiek maar de groep waar je bij hoort heeft invloed op je gedrag. We zijn helemáál niet crimineler geworden. Het zijn heel erg veilige tijden want ik heb de sleutel van het huis van mijn buurvrouw. Als je in de Middeleeuwen van Amsterdam naar Utrecht ging dan werd je drie keer onthoofd. Er is globalisering en Europa en massa-immigratie. De mensen die dat niet begrijpen zijn tegen. Zelfs sommige mensen die het wél begrijpen zijn tegen. Er is polarisatie in Italië en in Oostenrijk en over de hele wereld en in maart staat ook de toekomst van Nederland op het spel. In een linkse samenleving kom je een beetje voor elkaar op en dat past bij Nederland. Het gaat over idealen, over waarden, over je niet uit elkaar laten spelen door mensen die surfen op angst en die de angst niet proberen weg te nemen om te vertellen hoe het zit en bij wie feiten er niet toe doen en die vol zitten met complot-theorieën die het land en onze toekomst stuk maken.

_______________

Advertenties