human-reportage-ophangen

*************************************************************
“Maar nou het goede nieuws: die reportage (van Dorothée Forma) is voortreffelijk en zelfs ik  – toch een geharde islamrealist – werd getroffen door de onthullende getuigenissen van deze door het Geloof van de Vrede vervolgden. Ga kijkluisteren!”
*************************************************************

Het “Humanistisch Verbond”, dat zich bij de NPO onder het etiket “HUMAN” presenteert, schaalde ik altijd automatisch in bij het quasi-linkse zelfverheffingsneuroten-media-machtsconglomeraat. De laatste uiting die ik van het HV registreerde (en ook kritiseerde) was een uitzending van het “Filosofisch Kwintet” in 2013. Vijf toppie-toppie filosofen uit het puntje van het zalmneusje van Denkend Nederland presteerden het om 55 minuten te lullen over “Europa en Identiteit” zonder de islam ook maar te vernoemen. Dan ben je dus alle vijf niet goed bij je kokosnoot. Dat was dus, ik zei het al, in 2013.

Maar nu zag ik gisteravond dat – zeer gunstig tegenover Pauw! – een uitzending van HUMAN stond gepland onder het motto “Ongelovig – Vrijdenkers op de vlucht”

In deze titel werd de islam weer niet genoemd, maar een mens kon het vage  vermoeden hebben – hoe komt een mens daar toch bij? – dat de moslimische medehumanist ter sprake zou komen.

Uit de beschrijvende verdere aankondiging werd de lezer slechts indirect gewaar dat hier de islam onderwerp zou kunnen zijn. Ik citeer:

“Ongelovigen leiden in asielzoekerscentra een ingewikkeld bestaan. Op de vlucht voor religieus extremisme in hun land, zijn ze terechtgekomen in het vrije Nederland. Maar veilig voelen ze zich allerminst tussen de andere, wél gelovige asielzoekers. ( . . .) Het zijn uitgesproken atheïsten, gevlucht uit landen waar mensen doorgaans alleen stiekem ongelovig kunnen zijn. Allemaal jonge mensen die druk bezig zijn met inburgeren in Nederland en ondertussen dapper blijven opkomen voor de vrijheid om niet te geloven in het land van herkomst. Ze leren elkaar in Nederland kennen bij het Humanistisch Verbond dat een platform heeft opgericht voor vrijdenkers uit verre landen.”

Nee, je had echt wel die ene zin nodig die hierboven is weggelaten om de indruk te krijgen dat in deze reportage het Geloof van de Vrede een rol zou kunnen spelen. Het is deze zin:

“Onder hen een blogger uit Bangladesh, Fauzia en Syed uit Pakistan, Ayman uit Syrië en twee mensen uit Afghanistan.”

De islam openlijk benoemen, daaraan zijn ze nog steeds niet toe bij HUMAN. In de reportage doen de door de islam bedreigden dat wel degelijk, gelukkig. Maar ja, bij die mensen heeft de islam heel nadrukkelijk op de eigen huisdeur geklopt – en blijft daarop ook in Nederland kloppen! – en dan kan je er écht niet meer onderuit. (We zijn in afwachting van de islamitische klop op de deur bij neplinks Nederland. Dan worden ze pas echt wakker.)

In het citaat hierboven is het een en ander vet gemaakt. Namelijk datgene waaruit blijkt hoe vol eufemismen die ene alinea zit.
“Ingewikkeld bestaan” moet zijn “existentieel bedreigd”.
Veilig voelen ze zich allerminst” moet eveneens zijn “existentieel bedreigd”.
“Wél gelovige asielzoekers” moet zijn “islamitische asielzoekers”
“Extremisme” moet zijn “islam”.
“Uit landen waar mensen doorgaans alleen stiekem ongelovig kunnen zijn” moet zijn “islamitische landen”.
“Dapper blijven opkomen voor de vrijheid om niet te geloven in het land van herkomst” moet zijn “blijven strijden tegen de terreur van de islam in hun landen van herkomst.
“Vrijdenkers uit verre landen” moet zijn “vrijdenkers uit islamitische landen”.

Maar nou het goede nieuws: die reportage (van Dorothée Forma) is voortreffelijk en zelfs ik  – toch een geharde islamrealist – werd getroffen door de onthullende getuigenissen van deze door het Geloof van de Vrede vervolgden. Ga kijkluisteren!
________________

Advertenties