eenvandaag-constant-hijzen

Weten jullie wat EIGENLIJK de kreet “breking njoes!” betekent, jongens en meisjes? Dat betekent dat je zo’n enorm dikke skooperd hebt dat alle presentatoren die op dat moment voor camera’s staan te kwekken opzij moeten voor JOU met je zwelskoop.

Weten jullie nog wat de kreet “stop de persen!” betekent, jongens en meisjes? Dat betekent dat al die kranten die zojuist van de inktpersen zijn gerold waardeloos zijn geworden. Want dat het echte voorpaginakopnieuws zojuist is gebeurd. Tegenwoordig betekent het alleen nog maar dat CNN een andere presentator op dezelfde stoel zet. Of niet eens.

Nu had ik ergens vernomen uit deskundige specialistenmond dat 95% van de aanslagen in Nederland wordt voorkomen.

Vondvind ikke best wel een beetje brekend.
Isse véél!
Toch?

Maar het punt is dat ik zo dolgedraaid ben – (ik ben dolgedraaid!) –  dat ik het brekende van dat nieuws niet meteen opmerkte en niet meer weet waar ik het ook alweer zaghoorde.

Ik dachtmeende dat ik het bij EenVandaag zaghoorde. Maar daar kon ik het kwootje niet vinden. Daar was alleen een Leidse collega aan het woord van die andere terrorisme-expert bij wie je óók meteen je lot in haar handen legt, Beatriedzje de Graaf (een, twee). Wát een leuk-lieve schouderophalerd! Die Constant Hijzen bedoel ik. Maar toch was Constant best wel aufschlussreich: kijk vanaf 2:00.

Want dan ben je met tientallen mensen met één individu bezig. En als je dat bij elkaar gaat optellen dan kom je in STASI-achtige toestanden terecht. Natuurlijk is het enorme verschil dat die STASI vrijheidslievende burgers terroriseerde en dat . . . . sorry . . . . Dat past niet in onze democratie om tienduizenden medewerkers te hebben.

Enfin. De interviewende marathonloper besluit met:

“Maar uiteindelijk is-ie, ook voor de Duitse veiligheidsdiensten, van de radar verdwenen.”

Die 95%-kwoot houdt u van mij tegoed.

___________________

Advertenties