islam-siraj

Lieve humor daarentegen komt vanonder een hoofddoek vandaan.

De oproep om het NPO-zelfverheffingsneuroten-media-machts-conglomeraat grondig te deconstrueren staat, voor zover ik weet, voorlopig nog uitsluitend expliciet in het concept-verkiezingsprogramma van Forum voor Democratie. Op het A-4tje van de PVV ontbreekt het, maar ik weet dat ook daar de urgentie van het doorbreken van het Orwelliaanse monopolie op de publieke meningsvorming gevoeld wordt. Hoe nodig het is om het kartel grondig op de schop te nemen, bleek gisteren weer eens bij een uitzending van EenVandaag.

EenVandaag van maandag 2 januari. Terwijl Europa in een vesting is veranderd, de islam de wereld in brand zet, de moslimische bloedbaden zich aaneenrijgen, heeft EenVandaag een item dat de islamofobie moet beteugelen. De doorleefde jongeling Pieter Jan Hagens presenteert. En hij doet dat met veel innige voldoening in de stem.

“In onze serie ‘De viral voorbij’ vandaag de Bredase Islam Siraji. Deze vrouw oogstte meer dan een half miljoen likes op facebook met haar humoristische reactie op een grimmige oproep om de islam uit te zwaaien.”

Dat is inderdaad wel een érg grimmig antwoord op al die liefde die we van de islam ontvangen: uitzwaaien.

Hagens innigt verder, maar nu met een kwinkslag in de stem:

“ ’Superlief’ tweet deze Islam – zo heet ze –  ‘dat jullie me komen uitzwaaien als ik op vakantie ga’. Humor dus. Als wapen tegen haat.”

Het uitzwaaien is bij Hagens nu dus grimmige haat geworden. En er is geen enkele aanleiding voor die haat. Althans: Hagens ziet geen reden een mogelijk aanleiding voor die haat te noemen. Die haat die dus uit die term “uitzwaaien” blijkt. Nu is er overigens niets fatsoenlijker dan om een diepe haat te koesteren jegens het oudste nazisme ter wereld. Maar ook de twee toffe knullen die het topic hebben gemaakt zien geen enkele aanleiding voor een kritisch vraagje richting lieve moslima.

De redactie is van Maarten Timmer en het verslag van Wout van Erven. Ik neem aan dat we de stem horen van één van deze twee als voice-over. Let op: de uitgesproken tekst loopt door onder de twee vlak achter elkaar gemonteerde beelden die ik hieronder laat zien.

“De uitzwaaidag is eigenlijk bedoeld voor Sylvana Simons. Die heeft zich met uitspraken tegen oude Nederlandse tradities zoals Zwarte Piet veel woede op de hals gehaald. De onderbuik tegen haar gaat helemaal open. Of veel erger . . . . . .

islam-uitzwaaidag-moorddadige-tweet islam-uitzwaaidag-kick-out-cartoon

. . . . . . . . Een aanhanger van de PVV komt dan op het idee ook een uitzwaaidag voor de islam in te stellen.”

U moet in de reportage rond 21:50 echt even gaan kijken hoe suggestief met name dit stukkie in elkaar gedraaid zit. Het samenspel van commentaarstem en beelden suggereert krachtig dat die gruwelijke tweet contra Sylvana óók van een PVV-er is geweest.

De koran ligt opengeslagen uitgestald in de huiskamer van Islam Siraj. zou ze echt niet weten hoeveel oproepen tot haat en moord van Allah zelf erin staan?

De koran ligt opengeslagen uitgestald in de huiskamer van Islam Siraji. Zou ze echt niet weten hoeveel oproepen tot haat en moord van Allah zelf erin staan?

Oh ja: de grap was dus dat Siraji op het punt stond op vacantie te gaan naar het humane prachtland Marokko en ze op facebook net had gedaan of die Islam-uitzwaai-oproep speciaal voor haar was. Zeshonderdduizend likes op facebook heeft Islam Siraji gescoord. Ik denk inderdaad dat er iets in de orde van grootte van een Pearl Harbour nodig is om de oogjes open te krijgen.

islam-uitzwaaidag-anood-en-noor

EenVandaag had trouwens ook een góéd item. Dat ging over twee hoofddoekloze, duidelijk in Nederland gewortelde, perfect Nederlands sprekende meiden die al jarenlang in onzekerheid leven en dreigen alsnog uitgezet te worden naar Irak. Anood (22) en Noor (15) zijn sinds acht jaar in Nederland. Verantwoordelijke staats-secretaris Klaas Dijkhof wenste niet te reageren en liet weten dat het kinderpardon niet “verruimd” zou worden. Maar uit de reportage blijkt dat “verruiming” helemaal niet nodig is, het moet alleen niet dermate benepen worden toegepast dat bijna geen enkel kind eronder valt. Je moet dat item maar eens gaan bekijken: ik vond het echt schrijnend.

INSTANT UPDATE:

Na publicatie zag ik dat er nog een derde redacteur aan het item over Islam Siraji had meegewerkt. De titel kon ik nog wel aanpassen, maar in de tekst wilde ik haar niet meer invoegen vanwege te veel werk.
islam-uitzwaaidag-josefin-hoenders

_____________________

Advertenties