Elor Azaria wordt voorafgaande aan de uitspraak geknuffeld door zijn familie

Elor Azaria wordt voorafgaande aan de uitspraak geknuffeld door zijn familie

Wat mij betreft is het volstrekt duidelijk: de Israëlische sergeant Elor Azaria is schuldig aan een moord, gepleegd op 24 maart 2016 op een man die weliswaar een terrorist is, maar die weerloos op de grond ligt en geen enkel gevaar meer vormt.

De ophef over deze moord kwam in Israël pas later los. Begin mei 2016 heb ik een stuk over die ophef geschreven, waarin ik de plank op dit onderdeel volledig heb misgeslagen: ik nam toen nog aan dat sergeant Elor Azaria de nog pas enkele seconden neergeschoten terrorist had gedood omdat hij meende dat hij een bomvest droeg dat hij liggend tot ontploffing zou kunnen brengen. Dat blijkt uit de beelden die nu beschikbaar zijn niet het geval. De Israëliër schiet de op de grond liggende man bewust door het hoofd terwijl hij al vele minuten lang bewegingloos op de grond gelegen had. Nogmaals: dit is niet eens doodslag, maar moord. Zelfs als je het oorlogsrecht hier van toepassing verklaart is het moord.

terrorist-bewegingloos-op-de-grond

De terrorist ligt al minutenlang bewegingloos op de grond als Elor Azaria zijn geweer schoudert en hem vanaf een meter of zeven door het hoofd schiet

elor-azaria-vlak-voor-het-schot_li

Wie details wil weten, moet naar de Times of Israel voor een gedetailleerd verslag. Mij gaat het hier om de manier waarop Monique van Hoogstraten en Rob Trip weer eens de maximale hoeveelheid Israël-haat en Jodenhaat weten te kweken.

Kijk vanaf 5:23:

Ik citeer Rob Trips  intro:

“Veel Israëliërs snappen er niks van: een militaire rechtbank heeft een sergeant schuldig bevonden aan doodslag op een Palestijn. Hij schoot een man door het hoofd toen die weerloos op de grond lag.”

Waarom zegt Trip niet gewoon: veel Israëliërs zijn gewetenloze, redeloze monsters?

Ik citeer correspondente Monique van Hoogstraten:

“Held of moordenaar? Na acht maanden zal de rechter zo meteen  het oordeel over Elor Azaria uitspreken. [Zijn ouders] voelen dat hun zoon onrecht is aangedaan. Alleen al omdat hij  hier moet zitten omdat hij een terrorist heeft gedood. Buiten de rechtszaal wordt de sfeer grimmig als duidelijk wordt dat Elor, hun aller zoon, veroordeeld gaat worden. Het komt zelden voor dat een Israëlische militair zich moet verantwoorden voor het doden van een Palestijn. Maar nu werd het op video vastgelegd. Het gebeurde in maart in Hebron, in bezet Palestijns gebied. Een Palestijn heeft en militair aangevallen met een mes. De Palestijn is neergeschoten en ligt gewond op straat. De sergeant bij de ambulance rechtsboven in beeld richt zijn geweer en schiet hem door het hoofd. Het oordeel van de rechters: schuldig aan doodslag. De Palestijn vormde geen gevaar meer. Een bizar vonnis, vindt de familie.”

Weet u wat Monique bedoelt met dat vetblauwe? Ik zal het u vertellen.

1) Die rechtse Joden zijn een primitieve stam die spelen op valse André-Hazes-familie-volks-sentimenten.

2) Meestal kunnen die Joden in het geniep moorden, maar nu stond er eindelijk eens een keer een camera op.

3) En het gebeurde in “bezet gebied”, waar die Joden sowieso decennia moordend en onderdrukkend bezig zijn in een land waar ze niks te maken hebben.

Het smeerlapperig insinuerende en lieglasterlijke van puntje 3 is natuurlijk niet voor iedereen meteen inzichtelijk, want daarvoor moet je werkelijke kennis hebben van de geschiedenis van Israël. Maar samengevat komt het hier op neer: DAT GEBIED DAT AL MILLENNIA SAMARIA-JUDEA HEET IS NIET BEZET  en de Israëli’s hebben vanaf 1948 alles geprobeerd om de islamitische, corrupte en moorddadige Palmaffia’s aldaar tot vrede te bewegen. Wie het echt uitgelegd wil hebben gaat hier naar toe of ook hier.

Al wat de reportage nu laat volgen, ziet de kijker natuurlijk in het licht van het voorafgaande, waarin vanaf het intro van Rob Trip tot en met het commentaar van Van Hoogstraten een beeld van primitieve, irrationele rechtse Israëli’s wordt geschilderd.

Er komen nu alleen nog rechtse Israëli’s aan het woord, die zichzelf natuurlijk in het oog van de kijker diskwalificeren. En dat is de bedoeling.

Van Hoogstraten kan zich zelfs een quasi-invoelend commentaar permitteren, de kijker denk er inmiddels toch wel het zijne van:

“Het gaat niet alleen om deze ene soldaat omdat in principe iedereen in dienst moet. Mensen vertrouwen hun kinderen toe aan de legerleiding. En dat vertrouwen zijn ze nu kwijt.”

Waarna de microfoon van Van Hoogstraten louter nog idiote commentaren van rechtse Israëli’s  opvangt:

“Dit is het einde van het leger”, zegt een jongedame die uit de deur van de rechtszaal stormt en die wellicht zijn vrouw of zijn zus is.

Meisje: “Het is een schande dat het land zijn militairen niet beschermt.”

Jonge man met keppel: “Een terrorist doden is en van de meest morele dingen die je kan doen. Een terrorist die probeert mensen te doden, moet gedood worden. Hij heeft geen recht op leven.”

een-terrorist-doden-is-moreel-verantwoord

Uitsmijter van Van Hoogstraten:

“De regeringspartijen manoeuvreren voorzichtig na de uitspraak. Ze zeggen dat het vonnis van de rechters moet worden gerespecteerd. Maar ze nemen het ook op voor de veroordeelde militair. Want ze kennen het sentiment onder grote delen van de bevolking.”

Ja, en dat “sentiment” dat Van Hoogstraten hier verdacht maakt, komt niet uit de lucht vallen. Maar komt voort uit 100 jaar ervaring met “Palestijnse” terreur. In dat licht van 100 jaar terreur wordt dat kopschot dat sergeant Elor Azaria uitdeelde aan de man op de grond zelfs verkláárbaar. Immers: nóg maar weer eens zo’n moorddadige gek die zojuist met een mes is losgegaan op een paar soldaten. En dan kan ik me voorstellen dat je zelf ook ontzettend moordlustig wordt. Maar toch schiet je niet een al minuten lang bewegingloos op de grond liggende man door zijn kop. Terrorist of niet. Vooral niet als je soldaat bent.

Rob Trip tenslotte: “Premier Netanyahu heeft gezegd dat de veroordeelde militair gratie moet krijgen.”

Nou, als dat waar is dan ben ik het voor het eerst heel erg oneens met Netanyahu. Ik vind dat een immoreel standpunt.

UPDATE:

David Horowitz, een van mijn persoonlijke morele ankers, blijkt het met me eens te zijn:

“The very fact that Azaria was tried, painstakingly tried in an unimpeachably credible Israeli court of law, represented reaffirmation of Israel’s determination to preserve its morality — its insistence on preventing our enemies, our terrorist foes, from reducing us to their cynical, murderous depths.”

Yehuda Glick, Knessetlid voor Likoed -en ooit “een ultra-rechtse Joodse activist” genoemd door Jeroen Overbeek van het NON-journaal – heeft zich ook gedistantieerd van het verzoek van Netanyahu en het merendeel van de Likoed-fractie om gratie voor Elor Azaria. Hij wil hoogstens een verlichting van straf onder voorwaarde dat Azaria toegeeft verkeerd gehandeld te hebben.

The Times of Israel noteert:

“Speaking in the Knesset plenum on Wednesday, Glick also condemned the fervent public support for Azaria, which he argued hurt the soldier’s case by allowing him to avoid taking responsibility for his actions.”

“Also shifting away from the calls for a pardon was Agriculture Minister Uri Ariel of the Jewish Home party, who told Army Radio that he was in favor of Azaria receiving time served.”

________________

Advertenties