boerqaabs

(Door Maja Mischke)

“Deze week buigt de Eerste Kamer zich over de wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding. Die wet werd in november 2016 aangenomen door de Tweede Kamer en verbiedt het dragen van onder meer boerka, niqaab en bivakmuts in het openbaar vervoer, het onderwijs, overheidsgebouwen en de zorg. Uit protest tegen deze wet schreven twee antropologen een stuk in de Volkskrant.

( . . .)

Het meest schrijnende staaltje van zulke antropologennonsens maakte ik mee toen ik als spreker was uitgenodigd bij een Rondetafelgesprek van de Commissie voor Veiligheid en Justitie. Het onderwerp was strafverzwaring voor daders van huwelijksdwang, achterlating van vrouwen, polygamie en vrouwelijke genitale verminking. Khadija Arib, de tegenwoordige voorzitter van onze Tweede Kamer, had daartoe het lovenswaardige initiatief genomen.

Aanwezig waren ook twee antropologen. Zij waren tegen strafverzwaring, want de daders waren meestal moslim en moslims vormden al zo’n gestigmatiseerde gemeenschap en bovendien zou het Wilders in de kaart spelen en dat moesten we toch niet willen. En al helemaal niet als je dat afzette tegen het aantal vrouwen en meisjes dat überhaupt slachtoffer was van zulke misdrijven. Tot zover hun ‘wetenschappelijke’ argumentatie.”

Lees de rest op OpinieZ >>>

Lees ook:Else Vogel & Lieke Wissink (UvA) steunen voluit het ergste symbool van een nazi-ideologie

____________

Advertenties