buitenhof-leader

Het debat werd deze keer geleid door de uiterst bekwáááme en rijpe Marcia Luyten (1971), die getrouwd is met Jeroen de Lange, een bekende multiculturele healer en gebedsgenezer. U ziet Marcia’s door intense levenservaringen gegroefde gelaat hierboven.

Ik wou het deze keer kort houden qua eigen analytisch schrijfwerk, en citeer daarom de website van Buitenhof waarop verteld wordt wat er allemaal voorbijkwam.

Colson Whitehead
Het is het lievelingsboek van oud-president Obama: The Underground Railroad van Colson Whitehead. Een ‘meesterwerk’, aldus de critici, het ijzingwekkende relaas van de 15-jarige slavin Cora, die weet te ontsnappen van de plantage. Een boek over slavernij, over racisme en witte suprematie. Ook een boek dat parallellen trekt naar het hedendaagse Amerika, waar met het presidentschap van Trump die thema’s uiterst actueel blijven.

Moreel leiderschap
Moreel leiderschap is weer bon ton in de Nederlandse politiek. Normen, waarden en fatsoen: we worden ermee om de oren geslagen in deze campagnetijd. Zijn het holle frasen? En hoe belangrijk is moreel leiderschap in de politiek eigenlijk? Een beschouwing met hoogleraar politicologie en oud PPR-man Bas de Gaay Fortman en Victor Molken-boer, burgemeester van Woerden.

Schuim & As met NRC-columnist Tom-Jan Meeus

Er was ook een gesprek met minister Hennis van Defensie (VVD) over NAVO in tijden van Trump, maar de door de redactie ongetwijfeld verhoopte anti-Trump-uitspraken bleven min of meer uit. Tsja, Hennis is van de deftige regering en moet dealen met Trump. Dus die kan die groene Trump-haat-aanslag achter op haar tong niet laten zien.

Colson Whitehead was ingehuurd om het schandelijke racisme van heel Amerika aan de kaak te stellen. En in zo’n land wordt ook nog eens een gruwelijke racist als Trump president. Die Trump die ook al zo naar doet tegen het geloof-van-de-vrede. En hij is een vrouwenhater. Chotte-chotte-chot wat een nachtmerrie is die Trump toch. Marcia vond Colson volgens mij wel neukbaar.

Tom-Jan Meeus, die een voldragen idioot is, zoals ik al een paar keer heb uitgelegd – hier en hier –  deed zijn best om pro-Trump websites belachelijk te maken. Ik ben vergeten wat-ie lulde.

Bas de Gaay Fortman had nog steeds dat aardappeltje in de keel. Zijn hele leven zich in de roomboter gewenteld, maar hij heeft het een heel aantal keren over “de ontevreden burger”. Victor Molkenboer (PvdA) zette een zeer geloofwaardige natuurzijden Gutmensch neer. Ik geloof dat hij het was die een oproep deed tot méér echt publiek debat. Marcia knikte meelevend, want zij zit in een programma dat voortdurend rechtsdraaiende tegengeluiders te gast heeft waardoor felle debatten ontstaan. De veelkleurigheid van de opinies bij de Publieke Omroep ueberhaupt steekt trouwens de straten van de Europese steden in veelkleurigheid naar de kroon.

Bas de Gaay Fortman wenste de nadruk te leggen op het uniekprachtige in Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet die begint met het woord “Alle”. Kijk, dat is nou mooi zegt Bas: allemaal hetzelfde en alles gelijk. De islam ook, die is ook mooi, die moet natuurlijk ook vrijheid hebben. Dat spreekt voor zich. Ik heb er wel eens wat over gezegd, over dat artikel 1. Maar niet in Buitenhof natuurlijk. In debat met een intellectuele zwaargewicht als Bas! Dat kan je natuurlijk nooit winnen!

____________

Advertenties