heifetz-quote

Het kleeft aan alle vermeend “rechts” dat veel linkser is dan alle reactionair neo-links aan beide kanten van de Atlantische oceaan. Maar zowel Wilders als Trump als Marine le Pen als het Vlaams Belang als Pegida als . . . . . . enfin: you name them and what have you  . . . . . hebben vooral in het verleden enorme fouten gemaakt. Vermeend-rechts-dat-eigenlijk-links-is, is tegelijk ook heel vaak dom-rechts-dat-eigenlijk-links-is. Er wordt echte morele oordeelskracht en echt intellect gemist. Daarvoor moet je namelijk bij mij zijn.

Wilders doet het nu veel beter sinds hij mijn advies heeft opgevolgd: minder vulgair, maar radicaler over de islam praten. Maar toch weer dat uitglijertje over die blonde haren, terwijl dat alleen in de meest geïslamiseerde wijken van Malmö speelt en de bronnen daarvoor obscuur zijn.

Frauke Petry en Björn Höcke

Frauke Petry en Björn Höcke

Vermeend-rechts-dat-eigenlijk-links-is trekt wel foute vrienden aan. Nu in Duitsland weer die kwestie rond die Björn Höcke, met die Scandinavisch-Arische naam waarin eeuwig de bossen zingen.

De website van het NOS-journaal legt het uitstekend uit:

Höcke, partijvoorzitter van de AfD in de deelstaat Thüringen, ligt sinds vorige week onder vuur vanwege zijn uitspraken over de manier waarop in Duitsland de Holocaust wordt herdacht. Die werkt volgens Höcke “verlammend” en moet “180 graden draaien”.

De kwestie-Höcke splijt de partij. De partijtop heeft er drie uur lang over vergaderd. Partijvoorzitter Frauke Petry noemde Höcke vorige week “een belasting voor de partij”.

Ook Petry’s partner en Europees Parlementslid voor de AfD, Marcus Pretzell, keerde zich openlijk tegen zijn partijgenoot: “Voor de zoveelste keer drukt hij zich verkeerd uit, om het voorzichtig te zeggen. Opnieuw neemt hij een revisionistische houding aan die de AfD niet ondersteunt.”

Andere invloedrijke AfD’ers blijven Höcke steunen, onder wie ook Petry’s mede-partijvoorzitter Jörg Meuthen en vice-voorzitter Alexander Gauland. Samen met Höcke horen zij tot de rechts-nationale vleugel van de AfD en uiten ze geregeld kritiek op Petry.

Volgens Gauland is het logisch dat Höcke erop wijst dat “de prestaties van de Duitse geschiedenis in het publieke discours maar al te vaak verdwijnen achter de herinnering aan deze twaalf jaar in de geschiedenis”.

Het is het voortdurende probleem van dom-rechts-dat-eigenlijk-links-is. Foute vrienden aantrekken is tot daar aan toe en onvermijdelijk, maar hoe ze er vervolgens helemaal niet of op de verkeerde manier afstand van nemen is een chronisch mankement.

Kijk, als die Höcke nou had gezegd wat ikke eiges als vermeende-rechtserd-die-eigenlijk-links-is gezegd zou hebben, dan was er geen probleem geweest, maar dan was er juist een uitstekend statement gemaakt in zowel moreel als intellectueel opzicht. Oordeelskracht, oordeelskracht, oordeelskracht! Ik blijf het zeggen! Dus als Höcke daarover had beschikt, dan hadden zijn woorden aldus kunnen luiden:

Duitsland gaat gebukt onder een verlammend schuldgevoel.
Maar de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust waren niet Duitslands schuld alleen.

Ook de Eerste Wereldoorlog en het aan de macht komen van Hitler was niet uitsluitend een Duitse schuld, maar kwam voort uit Europese problemen.
Het verdrag van Versailles had ook het een en ander met het aan de macht komen van Hitler te maken.
Ook het antisemitisme was niet een uitsluitend Duits probleem.
Dat blijkt alleen al uit het feit dat de “nie wieder”-gedachte in heel Europa leeft en . . . . . ook heel Europa bang heeft gemaakt voor zichzelf op te komen.
De angst om een vijand te benoemen heeft geleid tot een Europawijd ontkennen waar het oudste nazisme zich bevindt, namelijk in de islam en derhalve ook binnen de grenzen van de Europese naties.
Het gaat hier dus niet om het uit nationalistisch-racistische motieven stigmatiseren van een onschuldige bevolkingsgroep, maar om het Europawijd signaleren van precies hetzelfde gevaar dat de nazi’s vormden.
Natuurlijk leeft dat verlammende schuldgevoel vooral in Duitsland, getuige die enorme stenen die in het hart van Berlijn liggen en op het hart van het Duitse volk drukken.
Maar de zwaarte van die stenen wordt door de harten van alle Europeanen gevoeld en belet Europa om moed te vatten en de ware vijand, het oudste en nieuwste nazisme in de ogen te zien: de islam.

INSTANT UPDATE:

Bij nader toezien gaat het toch om een strijd om de macht in de AfD en heeft Herr Höcke geen gebrek aan oordeelskracht maar weet hij verdomde goed waarmee hij bezig is, namelijk met een poging de macht te grijpen in de partij en Frauke Petry er uit te werken. Die is blijkbaar te fatsoenlijk. Petry zegt in een van de onderstaande nieuwsflitsen dat Höcke met zijn herhaaldelijke extreme uitspraken een “belasting voor de partij” is. Maar voorlopig is het resultaat van een telefonische vergadering van de partijtop van de AfD dat Höcke niet uit de partij wordt gezet.

_______________

Advertenties