(Door Ruud Koopmans)

“Mijn schatting van 50 miljoen die geweld voor het geloof goedkeuren (5 procent van de volwassen wereldmoslimbevolking), was dus geenszins een overdrijving, maar aan de heel voorzichtige kant. Meer context is zeker verhelderend bij het interpreteren van deze cijfers, daar hebben mijn critici gelijk in. Alleen worden we er niet vrolijker van als we dat doen.

Twee zaken zijn van belang. Ten eerste: hoeveel moslims menen dat de islam bedreigd wordt? Nou, dat zijn er nogal wat. In mijn onderzoek onderschreef 53 procent van de moslims in zes West-Europese landen de stelling ‘Westerse landen zijn eropuit om de islam te vernietigen’. Veel moslims geloven dus dat hun religie met vernietiging bedreigd wordt en zien het Westen als de doodsvijand van de islam.

Ten tweede: wat voor ‘bedreigingen’ worden als geldige redenen voor het gebruik van geweld gezien? Ook het antwoord op die vraag is allerminst geruststellend. Er hoeft namelijk geen moslim fysiek ook maar een haar gekrenkt te worden om de toorn van gewelddadige moslims en hun sympathisanten op te wekken.

Karikaturen, onwelgevallige romans, islamkritische films, ontheiliging van de Koran, bekering tot een ander geloof, liefdesrelaties met mensen met een ander geloof, geloofsafvalligheid of simpelweg een westerse levensstijl zijn zogenaamde ‘bedreigingen van de islam’ die vele mensen met de dood hebben moeten bekopen. Van de Britse moslims vindt 31 procent dat de doodstraf moet staan op geloofsafvalligheid en in een BBC-enquête na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo zei 11 procent van de moslims dat media die afbeeldingen van de profeet Mohammed publiceren het verdienen te worden aangevallen.” [mijn blauwe vet]

Dit is het middenstuk van het stuk. Voor beginstuk en eindstuk klik hier voor het hele stuk in het AD. Begrijpt u wel?
___________________

Advertenties