Ik hoor het Femke Halsema nóg spottend zeggen in de Tweede Kamer: “Tákkie-jaa!”. Hans Jansen heeft ooit netjes uitgelegd dat het een serieus te nemen term is.

Gisteren plaatste ik, met commentaar, het YouTube-filmpje van Steve Gern, een Amerikaanse huurling en ex-marinier die uit Irak moest vertrekken omdat hij té bekend was geworden door dat filmpje, waarin hij uitlegt waarom hij die “extreme vetting” van Trump een verstandige maatregel vindt.

In dat stukkie van mij van gisteren had ik het ook over taqiyya:

“Maar ja, is extreme achtergrond-checking wel mogelijk? Zelfs degenen die de onderlinge haat daar ontvluchten – de Joden en Christenen zijn op – hebben die islam in hun genen zitten. En moslims móéten van de islam trouwens liegen tegen ongelovigen als dat de islam vooruit helpt: taqiyya heet dat. Volgens een grap die Hans Jansen wel eens vertelde, geloven moslims trouwens in hun eigen leugens.”

Nu is er een interview met die Steve Gern op Hannity, waarin hij, zonder de term te gebruiken, zijn ervaring met taqiyya beschrijft.

Interviewer Sean Hannity zegt dat het moeilijk zal zijn om zelfs met “extreme vetting”, dus met extreem dóórvragen en achtergrond checken de terroristen er uit te halen zijn en vooral als ISIS of al-Qaeda of een andere islamitische terreur-organisatie in Amerika inreizende moslims traint en instrueert. En dan zegt* Gern op ongeveer 5:20:

“Wat ik heb geleerd gedurende de jaren dat ik werk met deze mensen, in Irak en Afghanistan: ze zijn erg goed in manipulatie. Ze kunnen zo ongeveer iedereen manipuleren. Ze zijn er erg goed in. Ze kunnen je vertellen wat ze denken dat je wilt horen. En ze kunnen dat vele jaren volhouden. En dan tenslotte, als het tijd is, dan zullen ze doen wat zij geloven dat goed is. En als dat is een Amerikaan pijn doen of veel van ons tegelijk pijn doen dan doen ze dat.

*Hij zegt eigenlijk “They can tell you what they want you to hear”, maar hij bedoelt natuurlijk “They can tell you what they think you want to hear”.

______________

Advertenties