(Door Eric C. Hendriks)

Bij deze verkiezingen gaat het naast allerlei specifieke beleidsdossiers, poppetjes en emoties, ook om het grote vraagstuk van de rol van Nederland in Europa en de EU. Dat is, ahum, nogal belangrijk, zeker aangezien de Euro mogelijk open zal breken in de komende regeerperiode. Als de vragen zo groot zijn en de nabije toekomst zo onzeker (bestaan Schengen en de Euro nog over vier jaar?), is het bredere denkkader cruciaal.

En daar komen we twee oude, stoffige heren tegen: meneer Verlichting en meneer Romantiek. Terwijl de EU ten onder gaat aan een verlichte maakbaarheidsfantasie, waait er een romantische wind door onze nieuwe EU-sceptische partijen en het FVD in het bijzonder.

Maakbaarheidsgekte

De Verlichting stoelt op het ideaal om de maatschappij vanuit de rede vorm te geven. In haar meest excessieve, ‘Jacobijnse’ vorm moeten tradities, oude bindingen en lokale verscheidenheid volledig wijken voor grote centralistische maakbaarheidsprojecten.

De Jacobijnen waren de extremisten van de Franse Revolutie. Omdat hun project zo rationeel zou zijn en . . . . . . . Lees verder op OpinieZ >>>

_________________