Goethe was meer dan Sturm und Drang! Goethe was een moslim! Made in Europa. Aflevering “Verlangen” met Dimitri Verhulst, over wie ik al tweens heb geschreven onder de titels “Dimitri Verhulst is een collaborateur van de culturele Jihad” en “Bosch Beach: het morele en financiële parasitisme van Vlamingen Verhulst en Verdonck”.

Verbijster met mij mee over een dialoog tussen Dimitri Verhulst en een Duitser die tot de islam is bekeerd, zich Suleiman Wilms noemt, en nu redacteur is van de Islamische Zeitung. Uitgebreid commentaar geven gaat even boven mijn macht. De links-regressieve waanzin wordt steeds adembenemender. Iemand zou dit eens moeten onderzoeken. Het kan niet anders dan dat zo’n onderzoek zal uitwijzen dat, als Goethe al romantisch involviert war in de islam, hij er geen ene zak vanaf wist en de islam waarschijnlijk zag als iets oriëntaals-exotisch’, iets uit de sprookjes van duizend-en-één-nacht.

Wat kan ik nog zeggen? Misschien dit: als u een indruk wilt krijgen van de combinatie Duitsland-islam, dan zou ik verwijzen naar de historische studie die in de titel precies aangeeft wat die relatie was: “Nazis, Islamists and the Making of the Modern Middle East”.

Kijkluister  vanaf 24:15.

Verhulst: “Geert Wilders zegt dat een land met zoveel moskeeën als Duitsland niet langer het land van Goethe kan zijn.”

Suleiman Wilms: “Dat is een zeer trieste ironie. Want deze mensen die beweren namens de Europese cultuur te spreken – en we kunnen Goethe gebruiken, maar er zijn nog veel meer voorbeelden: van Shakespeare tot Tolstoj tot Rilke tot Nietzsche – deze mensen wilden weten wat er in de moskeeën gebeurde en wat zich afspeelde in de hoofden van de mensen die naar binnen gingen. De mensen die beweren namens Goethe te spreken die hebben niets van hem gelezen over dit onderwerp en hem ook niet goed begrepen.

Verhulst: “Ik kan het daarmee eens zijn. Het is duidelijk want Goethe – hij heeft het nooit afgemaakt – maar hij was bezig met een stuk over Mohammed. Iemand als Geert Wilders had dit moeten weten. U ziet het nog diepgaander en voert het nog een stapje verder, want u beweert ( . . .) dat Goethe eigenlijk moslim was.”

Suleiman Wilms: “Ik ben niet de enige die dat zegt. Het stond in een artikel.  Niet in de zin dat hij zijn leven leidde zoals een moslim dat zou doen – hij dronk en hield van de vrouwtjes – [moslims houden niet van vrouwtjes, vooral niet van zeer jonge vrouwtjes!] maar het gaat hier om twee dingen. Het leven is een proces. Voor een moslim is het belangrijkste moment waarop hij sterft. Goethe stierf in een stoel en kon niet praten. Hij schreef steeds weer een soort W op zijn borst. Sommige mensen zeggen dat hij daar iets mee bedoelde. Ze zeggen det het lijkt op het Arabische teken voor Allah. Hoe dan ook, Goethe heeft talloze dingen gezegd over de grondbeginselen van wat moslims geloven. Hij was duidelijk over een paar dingen. Het goddelijke als eenheid zien. En het aanvaarden van de Profeet, dat is de eerste stap om moslim te worden.”

Tsja. Twee vragen. Zou het kunnen dat de gebaren van de stervende Goethe in zijn stoel iets te maken hadden met de fysieke gevoelens in zijn borst en niet met Allah? En zou het kunnen dat Goethe op enig moment ontdekt heeft dat Mohammed een massamoordenaar, sluipmoordenaar, roofmoordenaar, slavenhaler en kinderverkrachter was en dat daarom die biografie niet is afgekomen?
__________________

Advertenties