(Door Freek van Beetz)

In een column in het Nieuw Israëlitisch Weekblad van 17 maart 2017 bepleit journalist Max van Weezel het opheffen van de “BDS-ban” in Israel, het inreisverbod voor pro-Palestijnse anti-Israël activisten. Hij doet dat op discutabele gronden.

“Waarom zou je niet tegen het nederzettingenbeleid kunnen protesteren en toch op vakantie naar Israel willen gaan?”, vraagt Max zich pathetisch af. Maar het gaat niet om het weren van vakantiegangers met kritiek op het nederzettingenbeleid. Zulke critici zijn er in Israel ook. In overvloed.

Boycot

De BDS (= Boycot, Desinvesteringen en Sancties)-beweging wil Israël delegitimeren. BDS-ers voeren acties tegen bedrijven die in Israël investeren en roepen op tot het boycotten van Israëlische producten. BDS probeert optredens en bezoeken van Israëlische wetenschappers en kunstenaars te verhinderen, maakt zich sterk voor het verbreken van uitwisselingsprogramma’s en zet popsterren onder druk om hun concerten in Israël af te zeggen.

BDS is dus niet zo maar een actiegroepje. In Nederland werd in 2014 een optreden van de beroemde Israëlische actrice Lia Koenig  Lees verder op OpinieZ >>>

______________________

Advertenties