“Toevallig stuitte ik dit weekend op het Concept Jaarplan TV 2018, dat de voornemens schetst voor het tweede net – oftewel NPO 2. Het verbaasde me niet dat op ongeveer elke pagina de modieuze term ‘verbinden’ valt. Noch dat de journalistieke programma’s zich voortaan ijveriger dienen te richten ‘op versterking van de diversiteit’. Wel verbaasde ik me over de boodschap die daar pal op volgt: het moet afgelopen zijn met de ‘problematiserende’ berichtgeving rond landgenoten met een migratieachtergrond.

( . . .)

Hoe moet ik me dat voorstellen? Voortaan zwijgen wij discreet over fricties in de multiculturele samenleving? Voortaan brengen wij bij voorkeur jubelverhalen? Om tere zielen te sparen?

( . . .)

De voornemens uit het Jaarplan hebben natuurlijk niets te maken met diversiteit. Het is paternalisme, vermomd in een diverse jas. En met journalistiek hebben ze al helemaal niets te maken.

( . . .)

Zo blijkt ook dagblad Trouw er plotseling door aangeraakt. Zaterdag meldde de hoofdredacteur dat het met zijn nieuwe reclamespotjes ‘een sterk tegengeluid’ wil laten horen tegen ‘de ogenschijnlijk steeds negatievere insteek van veel nieuwsmedia’. De krant wil ‘een zeker optimisme’ uitstralen, ‘met suggesties hoe zaken ten goede kunnen keren’, ‘met oplossingen voor de toekomst’.

Nog enthousiaster verspreiden ze het evangelie bij De Correspondent. Niet verwonderlijk: dit virtuele orgaan betoont zich al sinds zijn oprichting propagandist van de gevaarlijke mythe dat het nederige streven naar waarheidsvinding hopeloos achterhaald is. Deze week meldde de hoofdredacteur ‘enorm trots’ te zijn op de benoeming van een nieuwe, naaste collega. ‘Vanaf het eerste gesprek werd duidelijk dat Rosan een belangrijk ideaal deelde met iedereen die bij De Correspondent werkt: we willen de wereld niet alleen beschrijven, we willen de wereld ook veranderen.’ Hilarisch detail: de beste vrouw heeft nog nimmer één journalistiek stukje afgescheiden.”

Lees wat ik heb weggelaten en wat natuurlijk het interessantste is op de site van de Volkskrant >>>

Onder de titel “NPO schaft feitelijke berichtgeving integratie af” zegt GeenStijl ook iets naar aanleiding van het stuk van Drayer:

“Wij hebben er zin in. Saadet kan lekker broodjes bakken. Stagiair rechtbank toont ondernemende mentaliteit. Fotomodellen populair op social media. Op vakantie naar Eritrea: waarom niet? Steeds meer bijzondere geuren in keuken lerarenopleiding. Justitie onder indruk van vindingrijkheid asielzoekers. Wat wonen we toch in een gezellig en gaaf land.”

__________________

Advertenties