Ik vat een artikel samen dat op de site van Glick en in de Jerusalem Post is verschenen:

Onder Obama had het beleid, zowel in binnen- als buitenland, weinig met feiten of waarheid te maken. Trump werd gekozen omdat het publiek voelde dat hij wél een beleid wilde voeren dat op feiten is gebaseerd. Met name erkende Trump een relatie tussen terreur en islam en zei hij dat hij de nucleaire deal van Obama met Iran ongedaan wilde maken. Iran is een dictatoriale schijndemocratie en een van de primaire aanjagers van islam-terreur in de wereld, waarin de zogenaamde “gematigden” in feite niets afwijken van zogenaamde”extremisten”en die binnen tien jaar een atoommacht zal zijn als het zo doorgaat.

Zeer gerespecteerd als militair en conservatief al politicus. Maar toch die ene fatale vergissing: ‘De terreur is NIET ingebouwd in de islam.’

Sindsdien heeft Trump zich laten beïnvloeden door de Obamisten in het foreign-policy-establishment. Wel benoemde hij staande voor de leiders van de soennitische islam duidelijk het verband tusen terreur en islam en riep deze leiders op de extremisten te bevechten, maar zijn national security adviser, Herbert McMaster, pleegde op de vooravond van deze speech openlijk insubordinatie door te melden dat de president nog moest leren onderscheid te maken tussen de islam en de criminelen die misbruik maken van de islam.

De macht van de Obamisten was ook zichtbaar toen Trump had besloten de Klaagmuur te bezoeken. In de week voorafgaande aan het bezoek aan Israël wezen medewerkers van de Amerikaans ambassade in Israël met veel vertoon van boosheid Israëls verzoek af om Netanyahu Trump te laten vergezellen, omdat de Klaagmuur geen grondgebied van Israël zou zijn.

Met name de Obamistische directeur van de National Security Council, Kris Bauman, die graag Hamas wil erkennen, was daar tegen. Verontrustend is dat Trump verklaarde dat Iran zich houdt aan de Obama-deal, want dat is een leugen: Iran slaat excessieve hoeveelheden uranium op en weigert inspecteurs toe te laten tot zijn nucleaire sites. Maar misschien verdient Trump het voordeel van de twijfel en is hij bezig met de soennitische leiders en Israël een coalitie te bouwen om Iran af te stoppen op het gebied van terreur en atoommacht.

“Kris Bauman, the newly appointed Israel adviser on the H.R. McMaster-led National Security Council, has a plethora of radical views when it comes to the Arab-Israeli conflict, siding mostly with extremist elements in Palestinian leadership over America’s closest Middle East ally.” (Conservative Review)

Ook verontrustend: Trump hield die nare gewoonte van zijn voorgangers vol om in zijn speech in de lange opsomming van landen die te lijden hebben onder terreur Israël over te slaan. Die bewuste schoffering berust op de aanname dat terreur tegen Israël acceptabeler is dan terreur tegen andere landen.

Ook verontrustend: door Abbas twee keer binnen een maand te ontmoeten, waarvan een keer tijdens zijn bezoek aan Israël, geeft Trump het oude signaal af dat Israël steunen ook automatische betekent de terroristische kleptokratie van de PLO steunen en legitimeren.

Dat betekent niet dat de Israëli’s alle vertrouwen in Trump verloren hebben: ze blijven voorzichtig optimistisch.

____________