Pechtolds blik nadat hij een groot Kwaad aan de kaak heeft gesteld, namelijk Jan Roos. Zie Pauw en Jinek.

Ik kom erop door een artikel van Ernst Lissauer, “Israël aan de formatie tafel”. Lissauer heeft duidelijk achtergrondinformatie van ingewijden over wat er gebeurde toen Pechtold Segers zo afzeek een paar weken terug in dat verkennende gesprekje. Lissauer:

“Speciale aandacht was er voor het Israël-standpunt van de christenen. Jeruzalem als onverdeelde hoofdstad van Israël erkennen? Belachelijk, gaan we nooit doen. Labelen van producten uit ‘bezet gebied’ des te meer. Voltooid leven, abortus en al die zaken waarop uw christelijke waarden stoelen, vergeet het maar. Geld om prostituees die uit het vak willen stappen te ondersteunen? Dacht het niet. ZZP’ers zijn het. Kijk eens, wat je op zondag doet moet je zelf weten, maar we gaan wel een land besturen. En zo zat de verbouwereerde christen naar een ontketende veilingmeester te luisteren.”

In deze alinea worden nogal wat heterogene zaken op een kluitje verweven. Natuurlijk zijn Israël en islam hier de hoofdpunten, waarop Pechtold en zijn club de meest foute mafkezen zijn, maar op die toch enigszins minder urgente punten — zolang we niet voor Auschwitzerige Mengele-praktijken hoeven te vrezen — is Segers de mataglapste. Die wil voor anderen gaan uitmaken of ze moeten doorleven als ze er echt mee klaar zijn en wenst voor een ander uit te maken dat bloedklompjes in vrouwenbuiken een ziel van God hebben. Dat wil-ie allemaal omdat-ie beweert dat zijn God dat wil.

(Update 22 juni:) Nieuwsuur gaf in de uitzending van woensdag 21 juni (op 19:20) aardig de kern weer van het beginselprogramma van de Christen Unie:

“De overheid kan niet neutraal zijn, maar behoort te erkenen dat Christus Koning is en dat zij in zijn dienst staat”
“Abortus provocatus is alleen toelaatbaar als het leven van de moeder op het spel staat.”
“Het huwelijk is een publieke verbintenis tussen een man en een vrouw.”
“De wetgeving waarborgt de volledige bescherming van het leven.”

Kijk, ik ben een fervent verdediger van de Joods-Christelijk-Verlichte traditie, maar het soort christendom dat Segers verdedigt is dat van een geestelijk onvolwassene. Zoals ik ooit schreef:

“Het hele Jodendom begint met allerlei geloofsafval, het is één grote familietwist, maar niet zonder Liefde. Dat ‘atheïsme’ dat het Jodendom ons overlevert is niet ‘onethisch’, ‘immoreel’ of zelfs ‘duivels’ zoals de antisemieten altijd hebben beweerd en zoals in de wereld van de islam nog elke dag overal beweerd wordt, want dit ‘atheïsme’ is nu juist de mensgeworden ethiek zelf. Dit atheïsme betekent dat de moraal in de mens is ingedaald. ‘God’ is niet meer nodig als wetgevende instantie, maar een hulpmiddel bij innerlijke dialoog. Bepaald ontroerend en humoristisch tegelijk – een Joods handelsmerk! –  wordt dit ‘atheïsme’ verbeeld in de Witz die Benno Barnard  me ooit vertelde. Het gaat over twee rabbi’s die gezamenlijk op een hotelkamer overnachten.”

Als u die Witz wilt lezen, moet u maar even naar mijn essaytje gaan, hier wil ik volstaan met de vaststelling dat voor een volwassen geest “God” niet iets is wat je aanroept als je er “zelf” niet meer uitkomt. En dat is wat Segers doet. Die beroept zich op een primitieve manier op “wat God wil”. Daar zijn dus alle . . . . nou ja álle . . . . . maar toch wel heel veel bloedbaden en oceanen van ellende en onderdrukking uit ontstaan.

Hier kan ik dus met Pechtold meegaan: dit is het “denken” van het niveau van een primaat. Maar op andere gebieden is Pechtold net zo’n grote baviaan. Laatst heeft-ie nog eens verklaard dat de islam helemaal geen gevaar vormt. En in het algemeen hebben hij en zijn medestanders geen idee van de gruwelijke mogelijkheden in de grote boze buitenwereld. Ze hebben geen kennis en geen zelfkennis. Ze hebben het idee dat alle mensen op de hele wereld toch eigenlijk potentiële D66-ers zijn, geestelijk en materieel net zo ongetest en in de roomboter gebakken als zijzelf. Ik zag ‘m vanavond rond het 6-uur-journaal weer oreren in de zendtijd voor politieke partijen. De opgeblazen kikker als idealist. Wat een lul is het toch.

In datzelfde journaal de mededeling dat de PvdA toch echt niet gaat meeregeren en dat dus Pechtold weer met Segers moet gaan praten. Dat wordt weer méér apekool op de  apenrots. Godverdomme, wat een land!

 

__________________

Advertenties