(Door Jan Gajentaan)

De gemeente Amsterdam past de naam van de Mijksenaarzaal in het Stadhuis aan na een verzoek daartoe van het CIDI. Piet Mijksenaar, reclameman en journalist die in 1935 in dienst trad van de gemeente, was de joviale en energieke Directeur Voorlichting van de gemeente Amsterdam tot 1966. Maar liefst 1500 mensen waren aanwezig bij zijn afscheid. “Propaganda-Piet”, zoals hij werd genoemd, kreeg toen de hoogste onderscheiding van de stad.

Getto’s

Piet Mijksenaar was vanaf eind jaren dertig, verantwoordelijk voor de voorlichtingsactiviteiten van de gemeente Amsterdam.  Maar in de oorlog was hij ook hoofd van de afdeling Inkwartiering. In die hoedanigheid heeft hij Duitse soldaten gehuisvest. Ook organiseerde hij op verzoek van de bezetter de gedwongen verhuizing van de Joodse bevolking vanuit heel Nederland naar Joodse getto’s in Amsterdam. Van daaruit konden zij gemakkelijker gedeporteerd worden door de bezetter.

In die hoedanigheid zou Mijksenaar blijkens een onderzoek van de historicus Stephan Steinmetz een sleutelrol hebben gespeeld. Mijksenaar schroomde daarbij niet . . . . . . . . . . . Lees verder op OpinieZ >>>

Hier ook een artikel in het Parool over Piet Mijksenaar.

______________________