(Door Uri van As)

“Trump is niet, zoals mediarubrieken als Nieuwsuur ons willen doen geloven, naar Europa gekomen op zoek naar een tweede kans of om de gekwetste lange tenen van Europese leiders te masseren maar om Europa, net als de eerste keer, de waarheid te vertellen. In een openhartige speech van Trump tijdens dit tweede bezoek aan Europa kwamen alle thema’s nog eens puntsgewijs voorbij:

‘De Westerse samenleving wordt van buitenaf en binnenin bedreigd. Bedreigd door een islamitische ideologie die (volgens de methode Gorka) net als het communisme definitief verslagen dient te worden. Bedreigd door post-modernisme, cultuurrelativisme en bureaucratie. Door soevereiniteitsoverdracht van democratische staten naar ondemocratische internationale instituten.’

Trump hield zijn toespraak in Warschau. In Polen. In Oost-Europa. In het deel van ons continent dat intens geleden heeft onder het juk van twee utopische ideologieën: het nationaal-socialisme en het communisme. Het deel van Europa dat te maken kreeg met invasies en overheersing van het Ottomaanse kalifaat. Dat de Orwelliaanse gevolgen van controle, censuur en bureaucratie aan de lijve heeft ondervonden.”

Dit zijn drie voortreffelijke alinea’s uit het midden van het stuk.
Lees de eveneens uitstekende alinea’s erboven en eronder op OpinieZ >>>

________________

Advertenties