Het werd tijd! Nadat de islamitische wereld het pijnlijke proces van confrontatie met het eigen racisme, slavernijverleden en kolonialisme nagenoeg succesvol heeft afgerond, is het eindelijk de beurt aan het Westen zich rekenschap te gaan geven van óns verleden op deze punten. Nederland mag opnieuw gidsland zijn en welke andere stad dan Amsterdam neemt hier het voortouw!

Amsterdams burgemeester Eberhard van der Laan, van wie alom gezegd wordt dat hij een mens is die domweg verder in de evolutie is gevorderd, en wiens humane wijsheid en moreel gezag zo mogelijk nóg groter zijn geworden door een terminale ziekte, zal de spreekwoordelijke knuppel in het hoenderhok gooien met een film uit 1988 (!) die bijna 30 jaar (!) totaal doodgezwegen is door het rechtse establishment, namelijk “Mississippi Burning” waarin de gruwelen van het blanke racisme eindelijk ook voor een groter publiek ontsloten worden. Het is dan ook niet raar dat Amsterdam van deze eindelijk-aan-de-kaak-stel-uitzending een social-media-event maakt.

Jan Dijkgraaf schrijft:

Zomergasten ( . . .) wordt in Amsterdam op minimaal negen plekken op grote schermen vertoond! In andere delen van Nederland gebeurt dat bij live-uitzendingen van wedstrijden van het EK of WK voetbal of de inhuldiging van een nieuwe koning, maar in Amsterdam gaan dus morgenavond op minimaal negen plekken mensen gezamenlijk kijken naar een tevoren opgenomen (!) uitzending van het VPRO-programma Zomergasten. In kroegen, in bioscopen, in de QFactory, in De Balie, in het Scheepvaartmuseum, you name it en er gaan morgen Amsterdammers onder het genot van een hapje en een drankje samen kijken naar het laatste interview ever met hun doodzieke burgemeester Eberhard van der Laan.

_______________

Advertenties