De Daily Maverick kopt: “Cape Town, a city drowning in incompetence”. Hoe kan dat nou? Er zijn toch zwarten aan het bewind? Die witte fouteriken zijn toch verdreven?

De oude vriendin die al jaren in Zuid-Afrika woont, vertelt.

“Het zit er al jaren aan te komen. Al jaren wordt er gewaarschuwd. Het probleem is al minsten een jaar totaal acuut aan het worden. En nu worden ‘de autoriteiten’ pas wakker. Het bestuur op alle nivo’s in Zuid-Afrika is corrupt, lamlendig en onbekwaam. Terwijl de blanke boeren massaal vermoord worden op hun boerderijen, aangevuurd door Julius Malema, wordt de stelregel gehanteerd: hoe zwarter je bent, hoe meer rechten je hebt.

Ja, dat is diep racistisch. Wijken met kleurlingen krijgen minder subsidie dan wijken met echte zwarten. Wijken met kleurlingen krijgen ook minder wáter dan wijken met echte zwarten. En ze krijgen het voor niks, terwijl iedereen die niet diep-zwart is moet betalen. Ja, ik zie dat je het niet gelooft, maar het is echt waar. En in die zwarte wijken worden ook toevoerslangen kapot gesneden. Geen idee waarom. Niet eens voor verkoeling, zoals in New-York in zwarte wijken wel brandkranen werden opengedraaid in hete zomers. Misschien is het gewoon vernielzucht. Weet je nog die keer, ergens in de jaren 1970, die stroomstoring in New-York? Dat er enorme verniel- en plunderpartijen waren in de stad. Dat waren allemaal zwarten die dat deden.

En nou had je dat zwarte jongetje met die sweater van Hennes & Mauritz met dat opschrift I’m the coolest monkey in the jungle. En dan ben je dus beledigd. Terwijl dat ventje model is geweest in sweaters en T-shirts met allerlei opschriften. Maar dan zijn ze dus kwaad, die zwarten, en wat gaan ze dan doen? Winkels van H&M vernielen en plunderen! H&M gaat weg uit Zuid-Afrika. Terecht. Mijn man en ik gaan ook weg. Het gaat niet meer. Het is Zimbabwe all over again. Dat hele Afrika beneden de Soedan wordt nooit wat. Nou ik erover nadenk: benoorden de Soedan trouwens ook niet.”

Tsja, wat kon ik daarop zeggen? Eh . . . . . wat ik nergens als nood-oplossing lees: tankers met water, want Kaapstad is een havenstad. Is dat wat?

De oude vriendin:

“Ah, ja! Nee, er zijn inderdaad plannen voor aanvoer van water per schip. In hoeverre dat uitgevoerd gaat worden weet ik niet. Maar kijk, we hebben dat uitgerekend. Als je het aantal inwoners van Kaapstad, 4 miljoen dus, deelt door het aantal door het stadsbestuur opgerichte tappunten dan krijg je dat er voor iedereen die daar met zijn jerrycan verschijnt er 17 seconden zijn om het ding te vullen.

Tijdens de Apartheid was het water-management in Zuid-Afrika het hoogst ontwikkeld ter wereld. Nederland was de top betreffende het tevéél aan water, Zuid-Afrika wat betreft het te wéínig. Allemaal tot de grond afgebroken door de obsessie met ‘black empowerment’. Zelfde verhaal kan je vertellen over electriciteitsbedrijf Eskom. Ook naar de knoppen. Alle blanken met kennis eruit, zwarten die als enige competentie hun huidskleur hebben, erin.”

Terwijl ze alweer op haar fiets stapt — we spreken elkaar op straat — zegt ze nadenkend:

“In de townships is het gemiddelde watergebruik per persoon per dag overigens heel laag: 9 liter per persoon. Ze hebben immers geen douche. Dus dat is erg weinig. Maar ja, hoe betrouwbaar zijn de statistieken van het ANC? Hoe dan ook: het is heel naar om dat kostbare water zo door de straten te zien lopen, omdat het niemand iets kan schelen.”

Lees ook mijn racistische stuk: “De neger als mens: Suriname en Nederland

_________________