Jan Eikelboom, NOS-journalist, naar de geest gefoto-shopt

We hebben het over het 8-uur-journaal van vrijdag 20 juli 2018, waarin de verkiezings-flink-doenerij van Rutte tegen de islamofascistische dictator Erdogan een “ruzie” wordt genoemd. In datzelfde journaal hoorden we voor het eerst over opstandige ambtenaren op Buitenlandse Zaken. Die hadden eindelijk iets écht ergs in de wereld ontdekt, namelijk dat hun minister “rechtse” dingen had gezegd. Uri van As heeft alleraardigst over dat BuZa geschreven:

Maar deze keer draaiden de Chamberlaintjes van BuZa dus een keertje níét om de hete brij heen, want nu moesten er rechtse stoutigheden veroordeeld worden en de gelijkwaardigheid van álle mensen en álle culturen worden beklemtoond:

In dat hierboven getypeerde NOS-8-uur-journaal had dus islam-liefhebber en Israël-hater Jan Eikelboom zijn Trump-haat-item. Eikelboom komt niet in beeld, maar hij doet wel de voice-over en reken maar dat ook de inhoud van hem is. GeenStijl heeft een aantal keren over deze klootzak geschreven: hier en hier. Zelf heb ik ‘m ooit eerder gefileerd onder de titel: “Nieuwsuur Eikelboomt Jodenhaat: de subliminale hersenspoeling door de Publieke Omroep”.

Het item begint op 14:25. Presentator Jeroen Overbeek leidt in:

“De kritiek op zijn ontmoeting met Poetin is nog lang niet verstomd. Het verwijt is dat de Amerikaanse president Trump zich liet inpakken door de Russische leider, maar Trump doet er nog een schepje bovenop: hij nodigt Poetin uit voor ’n officieel bezoek, in de herfst, in het Witte Huis.”

Zie de negatieve framing. In feite is er niks bekend over hoe het achter de gesloten deuren van “Helsinki” is toegegaan. Wel staat de man die Trump vergezelde, John Bolton, bekend als een harde realist. De media juichen allemaal dat Poetin de onderhandelingen “gewonnen” heeft. Maar dat is dus gebaseerd op niks.

En dan komt Eikelboom aan het woord:

“Trump heeft de smaak te pakken. Hij rolt de rode loper uit voor de Russische president. Het kan geen kwaad vindt-ie. Na Helsinki, volgens Trump ’n enorm succes, mag Poetin naar Washington. Thuis kreeg Trump ervan langs omdat hij meer waarde hechtte aan Poetins woorden dan aan rapporten van zijn eigen inlichtingendiensten. Die zeggen dat de Russen de Amerikaanse democratie willen ondermijnen.”

De nare framing is, hoop ik, evident. Opnieuw dat, dit keer impliciete, negatieve oordeel op grond van niks over de kwaliteit van deze top: “volgens Trump ’n enorm succes”. Trump heeft alle reden om zijn inlichtingendiensten te wantrouwen: ze zijn voortdurend in de weer geweest om ‘m stiekeme samwerking met “de Russen” aan te smeren. En het was slim van ‘m om tijdens die persconferentie zogenaamd Poetin te geloven. Zogenaamd, want natúúrlijk gelooft-ie ‘m niet echt! Dat snapt een kind. Maar de hele journalistiek doet net alsof-ie ’t wél meende just for the sake of Trump-bashing.

Waarna Eikelboom op 15:23 een stukje uit een interview laat volgen dat NBC-journaliste Andrea Mitchell tijdens de jaarlijkse nationale veiligheidsconferentie had met Dan Coats, de hoogste baas van de veiligheidsdiensten. Eikelboom heeft zijn item blijkbaar nogal gauw-gauw in elkaar gedraaid, want de kijker krijgt de naam van de interviewster niet mee, niet voor wie ze werkt, niet waar het interview werd afgenomen en zelfs was er blijkbaar geen tijd om de naam van Dan Coats op te zoeken want die wordt “directeur inlichtingendiensten VS” genoemd.

Op een gegeven moment zegt interviewster Mitchell dat er brekend nieuws is. Namelijk dat een woordvoerder van het Witte Huis heeft getwitterd dat Poetin is uitgenodigd voor een bezoek aan Washington. En dan doet Coats heel verrast en laat erg blijken dat hij het geweldige humor vindt dat hij, als chef veiligheid, daarvan niet eerder op de hoogte is gesteld.

Maar in de eerste plaats lijkt dit een ingestoken act om Trump belachelijk te maken. Ik vermoed een vlak voor het interview afgesproken een-tweetje tussen Mitchell en Coats. Zij komt zogenaamd met het brekende nieuws en hij kan dan Trump neerzetten als iemand die niet alleen zijn eigen inlichtingendiensten niet vertrouwt, maar ook niet inlicht over zeer belangrijke voornemens.

Maar mijn vraag zou luiden: waarom zou Coats direct en onmiddelllijk en stante pede en meteen hebben moeten weten dat Poetin in de herfst, dus over een paar maanden, op bezoek komt?

Maar Eikelboom haalt er natuurlijk alles uit wat er aan Trump-bashing uit te halen valt:

“Het is een opmerkelijk moment. Want de man die hier zo lacherig en verbaasd reageert, is de hoogste baas van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Trump had hem niet geïnformeerd over Poetins staatsbezoek. Hij hoorde het tijdens een congres. En hij herhaalde het nog maar ‘s: Poetin speelt spelletjes. Hij gaf opdracht de verkiezingen in de VS te beïnvloeden.”

Ik denk dat ook Dan Coats spelletjes speelt. En ik hoop dat de Volkskrant gelijk heeft:

“Volgens de goed ingevoerde website Axios wordt inmiddels in het Witte Huis met de gedachte gespeeld om Coats te ontslaan.”

______________