Mijn dochter & vriend moeten in Amsterdam ’n zitbank naar boven takelen. Maar wat je ook googelt, geen mens die je vertelt of beeldelijk laat zien hoe dat verdomde blok aan die verrekte hijsbalkhaak gehangen moet worden! Die filmpjes beginnen allemaal met ’n blok (katrol) dat al ingepikt is! (inpikken = erin haken = zeemansterm). Omdat deze ouwe lul al vaak ’n blok ingepikt heeft – en ook nog zeeman is geweest! — zal ik dat ’s effe haarfijn uitlegge:

In het volgende is er sprake van 3 haken: de hijsbalkhaak, de blokhaak (de haak aan ’t katrol) en de touwhaak.

1) Neem touw en blok (katrol) in zijn geheel mee naar het bovenste zolderkamertje waar de hijsbalkhaak zit en zorg dat het touw al door het blok geregen zit.
2) Ga liefst met z’n tweeën naar dat bovenste zolderkamertje. Lange en sterke mensen hebben de voorkeur, want ‘t is soms flink reiken om de blokhaak in de hijsbalkhaak te haken.
3) De langste en sterkste pikt het blok (katrol) in. (Hangt het blok aan de hijsbalkhaak.) Maar doe dat niet terwijl de touwhaak  in ’t katrol geklemd zit, maar hou die touwhaak (plus een meter of 5 touw) in dat bovenste zolderkamertje. Anders moet je namelijk wéér moeilijk reiken om die haak met dat touw dalijk naar beneje te krijge. Als je ’n helper hebt, kan-ie die haak vasthouden of anders haak je de haak achter iets in dat bovenste zolderkamertje of bind je ‘m om een balk of zo. Diezelfde helper, of misschien een tweede, kan jou tijdens de inpik-daad in je rug aan je stevige broeksriem vasthouden. En als je geen riem draagt, dan doe je er eentje om. Dames mogen dat ook, gewoon over het jurkje.
4) Nu bevinden zich dat hele lange touw én die plm 5 meter touw-met-haak nog in dat bovenste zolderkamertje, terwijl het hele zaakje door het ingepikte blok zit geregen. De handel moet nog naar beneden, natuurlijk.
5) Nu pak je die plm 5 meter touw-met-haak en geleid je de touwhaak uit het venster van dat bovenste zolderkamertje helemaal naar de stoep beneden, alwaar vooraf geïnstrueerde mensen die haak opvangen en stevig vasthouden. (Stevig want dadelijk komt dat andere eind, dat lange, naar beneden en dat kan een beetje ruk geven aan het haak-einde.)
6) Nu pak je het uiteinde van het lange eind en geleid ook het lange touw richting stoep. Nu heeft de beneden-brigade beide einden van het hijs-touw in handen en kan het hijsen beginnen. (Denk om ’n afhoud-touw!)

TOUW EN BLOK PLUS HIJSBALK_LI

Het is soms héél ver en gevaarlijk reiken naar de haak aan de hijsbalk. En omdat dat zo is, heb ik zelf een hulpmiddel gefabriceerd. Zie beneden. Twee via twee boutjes met elkaar verbonden zogenaamde “drempelhoeken” (2 X 8 cm) schroef je op een stevige lat van zo’n 2 meter. Het gebruik spreekt, denk ik, voor zichzelf: je haakt de “hulpstok” op de plek van de rooie pijl (zie boven) in het blok en je brengt ’t vervolgens gewoon op zijn plek.

TOUW EN BLOK HULPSTOK

_____________________

Advertenties