Mijn dochter & vriend moeten in Amsterdam ’n zitbank naar boven takelen. Met Touw & Blok. Maar wat je ook googelt, geen mens die je vertelt of beeldelijk laat zien hoe het blok (= katrol) aan de hijsbalkhaak gehangen moet worden! Die filmpjes beginnen allemaal met ’n blok (= katrol) dat al opgehangen is. Omdat deze ouwe lul al vaak ’n blok (= katrol) opgehangen heeft, zal ik dat ’s effe haarfijn uitlegge:

In het volgende is er sprake van 3 haken: de hijsbalkhaak, de blokhaak (de haak aan ’t katrol) en de touwhaak (de haak aan ’t einde van ’t touw).

1) Neem Touw & Blok in zijn geheel mee naar de zolderkamer waar de hijsbalkhaak zit. Ga liefst met z’n tweeën. Lange en sterke mensen hebben de voorkeur, want ‘t is soms flink reiken om de blokhaak in de hijsbalkhaak te haken. Leg Touw & Blok op de vloer bij het raam. Als dat nog niet gebeurd is, rijg je het touw door het blok. Zorg dat het eind waaraan de haak zit een meter of zeven lang is.
2) De langste en sterkste hangt het blok aan de hijsbalkhaak. Maar zorg bij het ophangen dat beide touw-einden binnen in de zolderkamer blijven. Dat eind met die haak, die plusminus 7 meter dus, heeft de neiging bij het ophangen klem in het blok te schieten. Dus zorg dat er iemand in die zolderkamer bij je is en die de haak vasthoudt. Als je onverhoopt toch alleen bent, haak je de haak ergens achter of bind je ‘m om ’n balk of zo. Maar het is sowieso beter met z’n tweeën te zijn, want de helper kan jou tijdens de vér reikende ophang-daad in je rug aan jouw stevige broeksriem vasthouden. Opdat je niet naar buiten tuimelt. Als je geen riem draagt, doe je er eentje om. Dames mogen dat ook, gewoon over het jurkje.
3) Als het blok hangt, moeten beide touw-einden vervolgens nog naar beneden. Je pakt eerst dat plm 7 meter touw-met-haak en dat geleid je uit het venster van die zolderkamer helemaal naar de stoep beneden, alwaar vooraf geïnstrueerde mensen die haak opvangen en stevig vasthouden.
4) Stevig! Want nu ga je dat  lange eind naar beneden geleiden en dat kan een beetje ruk geven aan het haak-einde dat al beneden is. (En in geval van ruk schiet vóór jutweet dat haakeinde weer naar boven en komt klem te zitten intblok!) Maar als ’t goed gaat, heeft nu de beneden-brigade beide einden van het hijs-touw in handen en kan het hijsen beginnen. (Denk om ’n afhoud-touw!)

TOUW EN BLOK PLUS HIJSBALK_LI (2)

Het is soms héél ver en gevaarlijk reiken naar de haak aan de hijsbalk. En omdat dat zo is, heb ik zelf een hulpmiddel gefabriceerd. Zie beneden. Verbind met twee boutjes twee zogenaamde “drempelhoeken” (2 X 8 cm) aan elkaar en schroef die op een stevige lat van zo’n 2 meter. Het gebruik spreekt, denk ik, voor zichzelf: je haakt de “hulpstok” op de plek van de pijl (zie boven) in het blok en je haakt vervolgens “op afstand” de blokhaak in de hijsbalkhaak.

TOUW EN BLOK HULPSTOK

Nog een nootje over het AFHOUD-TOUW. Dat dient om te zorgen dat het voorwerp dat gehesen wordt niet gaat tollen. Bij langere voorwerpen kán dat tollen uiteraard niet en dient het touw om te zorgen dat een uiteinde van het voorwerp niet tegen de gevel slaat. Dus zorg altijd dat het afhoud-touw aan een UITEINDE van het te hijsen voorwerp wordt bevestigd. In dit voorlichtings-filmpje (kijk op seconde 50) is het afhoud-touw precies verkeerd bevestigd, want exact in het midden.

TOUW EN BLOK AFHOUDTOUW VERKEERD

_____________________