Edgar Davids

Nog maar weer eens de huidskleur-hype aangewakkerd, want we willen in de hele wereld, te beginnen in NL, rasbewuster worden. Vooral zwarte voetbal-miljonairs zijn slachtoffer van racisme. Dus had Studio Sport zondagavond een uur uitgetrokken om de pigment-problematiek in de sport eindelijk eens de broodnodige aandacht te geven.

Vooropgesteld: kwetsende spreekkoren en apengeluiden in stadions door “supporters” moeten afgestraft worden met onmiddellijke definitieve stopzetting van de wedstrijd en levenslange stadionverboden voor de plegers. Precies zoals de racist Johan Derksen van Voetbal Inside herhaaldelijk heeft betoogd.

Edgar Davids zat aan bij presentator Jeroen Stomphorst. Met een schitterende flux-de-bouche en in wervelende taal maakte Davids duidelijk dat ’t met Voetbal Inside al zó vaak gebeurd is dat ’t nou een keertje genoeg is. Precies zoals Virgil van Dijk het had verwoord. Wat er dan precies genoeg is en wat voor ergs er herhaaldelijk is gezegd aan tafel bij Wilfred Genee werd opnieuw niet duidelijk. (Ik heb er eerder een stuk over geschreven.)

Davids meent serieus in Nederland een grondwettelijk recht te hebben om zich niet gekwetst te hoeven voelen:

“In een van die rechtsartikelen staat dat je nog steeds niet iemand mag beledigen. Punt.”

En het ging volgens hem niet om vrijheid van meningsuiting, want, zo meende hij, je kan genoeg andere woorden gebruiken. Welk woorden dat waren, vertelde hij niet. Ik neem aan dat hij het woord “neger” graag vervangen zou zien. Ja, dat is inderdaad wel dom om dat woord in een rechtstreekse conversatie met een mens-van-kleur te gebruiken. Zou ik nooit doen. (Wél kan je dat woord “tussen aanhalingstekens” provocerend gebruiken in een betoog dat pleit voor het serieus nemen van de gekleurde medemens.)

Davids: “Ik wil niet zo aangeproken worden.” Terecht. Maar intussen heeft-ie het wel over “witte Nederlanders”. Maar ik ben niet wit. Papier is wit. En witte verf. Ik ben blank.

Presentator Jeroen Stomphorst (die mij op twitter heeft geblocked, geen idee waarom):

“Wat, gek genoeg, ook veel in die reacties langs komt, is het WK in Qatar over twee jaar, dat wordt erbij gehaald, dan moet je ook niet naar Qatar gaan, want daar zijn veel misstanden en worden veel arbeiders uitgebuit die aan de stadions werken, dat zie je ook veel verschijnen onder die post.”

Dat verwoordt Stomphorst helemaal in NPO-stijl. Ja, hartstikke gek dat mensen zich afvragen of je, als je als voetbal-miljonair zeikt over etno-grapjes in Nederland, gewoon gaat spelen in stadions die met moderne slavernij zijn gebouwd door het moordadige islamistische regime van Qatar.

Davids moet om die vraag echt intens grinniken. Dat is alleen maar afleiding, zegt-ie: we moeten het hebben over racisme in Nederland! Geen moment gaat-ie op het punt in.

Georgino Wijnaldum komt sprekend in beeld. En die komt ook niet verder dan: Zwarte Piet is erg en je mag geen grapjes maken over zwarte mensen.

Terrance Pieters is van het hockey en hij heeft een mooie Gooise “r” ondanks die bruine huid. Hij vindt dat sommige opmerkingen heel kwetsend kunnen overkomen. En hij is racistisch bejegend, binnen en buiten de sport. Concreet wordt ook Pieters niet. Nou ja: het woord “neger” schijnt ook in conversatie met hem wel eens te worden gebruikt. Daar hoeven geen slechte intenties achter te zitten, zegt-ie. Nee, het is alleen maar dom: zie boven. Maar waarom gebruikt-ie dan het woord “racistisch” zo gemakkelijk?

Hij is een paar keer in Amsterdam Buitenveldert aangehouden als-ie op zijn scooter naar huis reed met zijn hockey-tas en hockey-stick. Tsja, hoe zou dat nou komen? Etnisch profileren, zou ik zeggen. En natuurlijk zonder enige reden. Want getinte knapen op scooters met een hockey-uitrusting is niks ongewoons. Daarvan barst het vooral in Buitenveldert. En verder moet die Buitenveldert-politie niet net doen of in Opsporing Verzocht bijna uitsluitend mensen-van-kleur gezocht worden. En ook niet net doen of de gevangenis-populatie in Nederland extreem veel mensen-van-kleur telt. Toch?

Maar daarvan bij Pieters geen spoor van bewustzijn.

Verder is er tijdens het gesprek veel docu te zien over al die die zwarte Surinaamse parels die geschitterd hebben in het Nederlands Elftal in de loop der jaren. Met een glansrol voor Gullit. En er is een ode aan de Braziliaanse zwarte parels Pele en Garrincha.

Wat nog? Er wordt geciteerd uit een nog uit te zenden voetbal-docu van Humberto Tan.

Zo zien we een kranteninterview waarin de trainer van het Nederlands elftal Thijs Libregts een generalisatietje ten beste geeft over “het zwarte ras”:

En die zure kop van Janmaat komt sprekend in beeld:

“De CD [Centrum Democraten] heeft allang gezegd dat de prestaties van de multiculturele elftallen ver achterblijven bij de verwachtingen van de heren bestuurders. ( . . .) de prestaties komen er niet.”

Dit bewijst voor mij dat Janmaat toch echt wel een racist was. Want Humberto Tan wijst er terecht op dat Janmaat deze uitspraak doet midden in een periode van ongekende successen van het Nederlands elftal en Ajax waarin vele zwarte spelers sleutelrollen hebben.

ALMOST INSTANT UPDATE.

QATAR REPELSTEEL 6

Dit is een dermate fantastisch stuk van “Repel” op “Saltmines” dat ik het grotendeels ga plagia-roof-citeren:

QATAR REPELSTEEL 1
QATAR REPELSTEEL 2
QATAR REPELSTEEL 3QATAR REPELSTEEL 4

QATAR REPELSTEEL 5

________________