Misschien kwam het door Sanne-Louise de Bruin, alwéér zo’n prachtig zwart mensenkind tjokvol trots en zelfbewustzijn die ons als (nieuwe) persvoorlichtster van de PvdA gaat vertellen wat voor witte rotzakken al die blanken zijn. Zie hier beneden drie van haar recente tweets.

Maar zonder die tweets had ik al zeer veel langer een unheimisch gevoel bij de groeiende “assertiviteit” in de zwarte gemeenschap wereldwijd, jaren voordat Black Lives Matter Murder opkwam.

Het zijn maar twee Amsterdamse anecdotes, dus zelfs voor “anecdotische bewijs” is het gering, maar toch: ik heb de indruk dat er onder invloed van Black Lives Matter onder EEN DEEL van óók de zwarten in Nederland een gevoel van rancune en “entitlement” richting blanken aan het ontstaan is. Nee, dus niet bij ALLE zwarten, want ik voel in de dagelijkse omgang – op straat of in de supermarkt – ook dat een deel van de “Surinamers” probeert extra vriendelijk te zijn naar de blanke medemens.

Recente anecdote 1. In een Amsterdamse supermarkt staan drie “Surinamers”, twee dames en ’n heer, een winkelkarretje te ontsmetten alvorens de klaphekjes door te gaan. Ze staan dat te doen precies op de plek waar alle andere klanten de klaphekjes in moeten. Dus een man achter hen vraagt of ze hun arbeid ietsje meer opzij kunnen gaan staan uitvoeren, zodat iedereen erdoor kan. De dames beginnen meteen fors te schelden en te schreeuwen en de meneer roept dat de man zeker denkt dat-ie zijn slaaf is.

Recente anecdote 2. De fragiele bejaarde vrouw moet in de bocht met haar scootmobiel uitwijken voor een “Surinaamse” man op een fiets die op haar weghelft zit. Haar scootmobiel kantelt en de fragiele bejaarde vrouw komt onder het voertuig terecht. Ze roept tegen de zwarte man, die naast haar is gaan staan, een aantal keren om haar te helpen onder dat ding vandaan te komen. Hij antwoordt: “jij reed te hard” en stapt doodgemoedereerd op zijn fiets en rijdt weg.

Is het gek dat ik die twee anecdotes in verband breng met het extreme en wrede geweld dat ik in tientallen Amerikaanse video’s – (hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier nog 10-tallen meer algemene)  – heb zien uitvoeren door zwarten tegen blanken? Of ben ik nou teveel gevoelsmens? Of gewoon een historicus die wéét wat er altijd aan oorlog broeit in de mensheid?


__________________