Screenshot uit de documentaire. We zien Depay met zware gouden ketenen waaraan een zwaar gouden kruis. Zou-ie enig benul hebben van de betekenis ven het christendom, bijvoorbeeld vergeleken met de islam? De goudgeketende rijdt ook in een Rolls Royce. Als-ie nou genoegen zou hebben genomen met een dure Audi had-ie twee ton overgehouden om aan hongerige kindjes in Afrika te schenken.

Onthullende docu over Memphis Depay, een halfzwarte voetbalmiljonair met een krachtig antiracistisch publiek profiel. Hij is steeds een beschermeling geweest van voetbalmiljonair Ronald Koeman, die veel te dikke rooie-savooie die óók heel erg antiracistisch is. Dat komt mooi uit. Koeman heeft Depay nu naar Barcelona gehaald waar hij coach is. Kunnen ze samen de goedmens uithangen. Zal Depay dan zijn twee-miljoen-appartement in Rotterdam aanhouden als pied-à-terre?

Memphis speelt op dit moment mee met het Nederlands elftal op het EK en onderscheidt zich voorlopig door mislukte acties, al herstelde hij zich tegen Noord-Macedonië wel enigszins. Maar ja: Noord-Macedonië . . . . .

Depay had het geluk dat in maart 2020 het Europees Kampioenschap Voetbal vanwege Corona werd uitgesteld tot juni 2021, want een paar maanden voordat het EK in 2020 had zullen beginnen, scheurde Depay de kruisband in zijn linkerknie. In de documentaire beleven we de operatie en het revalidatieproces intens mee. We zien dat ook voetbalmiljonairs soms diep leed moeten ondergaan. De titel van de docu “Met beide benen” knipoogt naar dit leed en naar de uitspraak die hij al rappend aan het stuur van zijn Rolls Royc doet: hij heeft niks cadeau gekregen en alles zelf verdient met beide benen. Werkelijk? Zou je bij een godgegeven talent waarmee je een ton per week op je bankrekening bijgeschreven krijgt echt van “verdienen” kunnen spreken? Hoe dan ook: we zien hem steeds in een extreem luxe omgeving waarin een modebewuste Depay zich laat verzorgen door een permanent aanwezige blanke huisslavin, die overigens vriendelijk door hem wordt behandeld.

U ziet dat ik hierboven een gewaagd en stout grapje maak — blanke huisslavin! — en dat is, zo beweer ik, in deze tijden van geestelijk onvolwassenheid steeds meer nodig. Geestelijke onvolwassenheid? Nodig? Ik leg dat uit. Wij zijn natuurlijk allen humane humanisten, behalve de slechteriken. Maar ook zij die zich humane humanisten wanen, moeten zich, lijkt mij, toch bewust blijven van mogelijke onbewuste karaktergebreken. Zei Thomas Mann bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog niet dat wij niet moeten vergeten “wat men van de aard van de mensen weet”? Aan dat bewustzijn schort het de laatste decennia nogal bij de toonaangevende westerse cultuurkringen, die ik graag definieer als het links-regressieve narcistisch-hedonistische zelfverheffingsneuroten-machtsconglomeraat. Ja, kauw maar eens op die definitie. . . . . .

En nu zijn de leden van dat machtsconglomeraat zó ver doorgeschoten in hun humaniteitswaan dat zij iedereen die een afwijkende mening heeft of die wel eens iets stouts zegt, meteen als onmens wegzetten. Je bent meteen een racist en een nazi. Maar het wrange is dat een flink deel van die Woke gekken helemaal is doorgeslagen en nu beweert dat het blanke ras in zijn geheel genetisch en onverbeterlijk racistisch is. Dat heet “Critical Race Theory”.

Vanaf 1:01:30 gaat het een poosje over “racisme”. Aanleiding is uiteraard het grapje dat Johan Derksen in het programma “Veronica Inside” maakte over Akwasi en Zwarte Piet. We schrijven het fragment even uit:

Presentator Wilfred Genee:“Heb je dat nog meegekregen, Johan? Er was een betoging in Leeuwarden waar tweeduizend mensen voor Black Lives Matter kwamen betogen en toen kwam er één man als Zwarte Piet.”

Johan Derksen: “Weten jullie zeker dat het niet Akwasi is?”

Dat was het. In deze wereld vol terreur waarin mensen van allerlei kleur en geloof elkaar de hele geschiedenis door afgemaakt hebben en in slavernij gebracht, was dit aanleiding voor de Woke gekken, al dan niet “van kleur” om hevig verontwaardigd te worden. Wat érg! Derksen vergeleek Akwasi met Zwarte Piet! Dat is héél, héél diep racistisch! Zou Johan Derksen misschien alle zwaarten willen vergassen?

Terwijl Akwasi op de Dam tijdens een demonstratie voor Black Lives Matter had beloofd dat hij, zo gauw hij dit jaar een Zwarte Piet zou tegenkomen, hem in het gezicht zou trappen.

Terwijl Black Lives Matter een beweging is die op zijn best op leugens is gebaseerd en voor de rest uit rancuneuze terreur bestaat.

Terwijl Johan Derksen altijd heeft gepleit om het echte racisme langs de voetbalvelden rigoureus aan te pakken met levenslange verboden nog ooit een voetbalstadion te betreden. (Ik tekende indertijd een uitspraak op, van Fatima Moreira de Melo. “Als een voetbalprogramma zich dan bagatelliserend uitlaat over de problematiek die er wordt ondervonden in Nederland.“ Nee dus, heerlijk hockeyhormoonmeisje: Derksen is de laatste die dit bagatellliseert.)

Terwijl Johan Derksen het gruwelijke lot van de merendeel Filipijnse slaven — ja, het zijn de facto slaven — in Qatar aan de kaak stelde en het Nederlands Elftal opriep dat WK in Qatar te boycotten.

Maar het Nederlands elftal reageerde niet op de oproep van Derksen, maar wel op het Akwasi-grapje. Kijk hieronder eens even! Wat is het toch een stelletje minkukels en huichelachtige mafklappers! Intellectueel Wijnaldum werd zelfs publiekelijk kwaad op camera en riep uit dat Qatar en het racisme van Derksen niks met elkaar te maken hadden. Oh nee, zwarte pracht-activist? Wat daar in Qatar gebeurt is én diep racistisch en heeft ook nog eens alles te maken met slavernij.

Depay laat weten dat hij wél op de Dam aanwezig was om aangelaatschopper Akwasi aan te horen: “Wij met een stem, wij moeten juist laten zien dat wij daar ook zijn.” Maar in Qatar hoeft dat dan weer niet.

In de docu laat Depay zich nog wat ruimer uit over “racisme”. Bij de volgende woorden heeft regisseuse Jessica Villerius besloten beelden te tonen van Memphis die speelt met zijn twee Dobermann-pinschers. Waarom? Geen idee. Misschien omdat zijn tijgerleeuwtje niet in de buurt was?

“Onze actie was puur Veronica off-side [sic] omdat het niet de eerste keer is. Het is een opstapeling ván. Ik vind het wel heel erg dat zij over een probleem aan het praten die een Nederlandse man maakt en die het niet in wil zien of die zegt het was een grapje en dat doet-ie al jaren. Dat zit in mijn ancestors, slavernij. De voor-voor-voorouders van mijn vader waren slaven in Mississipi. En hij weet helemaal daar niks van man. Rot toch op man. Echt.”

Bij dat laatste woord zit de slavernijdeskundige  alweer op zijn telefoon te kijken. Zou-ie ook maar een begin van een benul hebben? De vader van Memphis kwam uit Ghana en heeft geen aandeel gehad in de opvoeding van zijn zoon, zoals wel meer voorkomt bij zwarte vaders. Zou papa Depay een Ghanese Ashanti zijn, net zoals gezichtenstamper Akwasi? In dat geval heeft Memphis dus mogelijk slavenhalers als voorouders. Want die Ashanti woonden aan de Ghanese kust, zegt men, en zij haalden de bosnegers uit de binnenlanden van Afrika om ze door te verkopen aan de Arabische of Europese slavenhalers.

Overigens heeft Depay niet altijd in een Rolls gereden, want daarvoor had hij een nóg smaakvollere auto, namelijk een Mercedes-Maybach. In onderstaande clip bespreek het team van Veronica Inside zijn gedrag naar aanleiding van een incidentje met een Rotterdamse politieagent:

Ergens in de docu draagt Memphis een zwart T-shirt waarop met grote witte letters staat: ERASE HISTORY — WRITE RECORDS. En dat doet-ie, Memphis, dat moet je hem nageven.

_____________________