Het bovenstaande recente betoog van Pepijn Van Houwelingen in een kamercommissie BuZa vond ik veel te lang en langdradig. Die oorlog in Oekraïne, vertelt hij daar, is niet in het belang van Nederland maar van de imperiale plannen van de EU. Die 200 miljoen die extra naar Oekraïne gaan is een schande in het aangezicht van de verarming van het Nederlandse volk en zorgt alleen maar dat die oorlog langer duurt. Hij wijst erop dat Rutte het Associatie-verdrag er ondanks afwijzing in een referendum alsnog doorheen jaste via een inlegvelletje. En dat alle vier Grote Geruststellingen in dat inlegvelletje door de werkelijkheid achterhaald zijn: het verdrag leidt niet automatisch tot EU-lidmaatschap, er komt geen militaire samenwerking, er komt geen financiële hulp en Oekraïners komen niet naar Nederland. Dat betoog duurt 10 minuten.

Maar tijdens een uitzending van “Ongehoord Nederland” van afgelopen donderdag (kijk het item vanaf 25:10) was hij meer to-the-point. En ik vond het prettig om de geschiedenis nog eens kort te horen.

Aldus.

In 2008, toen de EU aan Oekraïne aanbood lid van de NAVO te worden, wilde slechts 25% van de Oekraïners dat. In 2013 vroegen de Oekraïners aan de EU om hen niet te dwingen tot een keuze tussen Europa en Rusland, want dat, zo was hun angst, zou het land splijten. Maar de EU drong aan. Toen kwamen er in 2014 verkiezingen en kozen de Oekraïners in de de ogen van de EU verkeerd, namelijk Janoekovitzj. En vervolgens veroorzaakten Amerika en de EU een revolutie waardoor Janoekovitzj werd afgezet. [“Ukraïne on Fire” vertelt dat verhaal.]

Van Houwelingen was betrokken bij het organiseren van het referendum waarin NL zich in meerderheid uitsprak tegen het zogenaamde “Associatieverdrag” bedoeld als de eerste stap op weg naar  aansluiting van Oekraïne bij de EU. Baudet waarschuwde in 2016 al dat dit oorlog zou opleveren, net als eminente deskundigen als George Kennan en John Mearsheimer dit ook al hadden gedaan. Mearsheimer wijst op de Monroe-doctrine, die zegt dat op het Westelijk Halfrond geen land een andere buitenlandse politiek mag volgen dan Amerika wil. Zie Cuba 1962.

Op 5 april 2016 stemde NL in meerderheid tegen dit Associatieverdrag. Terwijl de EU-sancties Poetin alleen maar rijker maken en de Europese bevolking in armoede drijft, blijft EU-commissaries Ursula von der Leyen oorlogsretoriek uitstoten en spreken van solidariteit van het “Europese volk” met de Oekraïne in verdediging van “Westerse Waarden”. En de media schreeuwen maar één ding: Poetin heeft de schuld. Maar Amerika valt voortdurend overal binnen: Syrië, Irak, Afghanistan, Servië. Stel je voor dat Poetins afgezanten in een Europese hoofdstad op een plein hadden staan oproepen tot opstand zoals Hans van Baalen en Guy Verhofstadt op het Maidanplein in Kiev deden in 2014 tijdens de coup tegen Janoekovitzj. Daar is geweld gebruikt en Janoekovitzj moest vluchten.

Tsja. Interessante gedachte.

___________