Ik schrijf de monoloog van Sachs vertalend en deels parafraserend uit:  

Deze oorlog is er gekomen omdat een kleine Amerikaanse elite voortdurend zijn verdomde neus in ieders achtertuin wenst te steken en de uitbreiding van de NAVO bleef en blijft pushen. We zijn nu op de rand van een nucleaire oorlog omdat de VS per se Rusland willen verslaan en Rusland deze oorlog niet kan en mag verliezen omdat Rusland denkt dat zijn veiligheid als natie op het spel staat. Ik was daar 32 jaar geleden als adviseur van Gorbatsjov en Jeltsin en de president van Oekraïne Kuchma en vanaf 2014 van Kuchma’s opvolger Jatsenjoek. Ik denk dat de VS de provocateurs zijn, maar dat verhaal hoor je niet in de Amerikaanse media. Ik krijg nergens een opinie-artikel gepubliceerd.

Gorbachev bood uit zichzelf aan het Warschau-pact te ontmantelen en gaf groen licht voor de eenwording van Duitsland onder stricte voorwaarde dat de NAVO niet naar het oosten zou uitbreiden. De VS beweren nu dat dat niet waar is, maar het is ruim gedocumenteerd. En de VS breidden de NAVO dus gewoon wél uit, met Polen, Hongarije, Tsjechië, drie Baltische staten, Bulgarije, Roemenië, Slowakije en Slovenië. En toen kondigde George Bush aan dat vervolgens Oekraïne en Georgië aan de beurt waren. Er waren veel Europese leiders die tegen mij hun zorgen uitspraken omdat zij ook zagen dat de kernveiligheid van Rusland nu werd bedreigd, maar ze durfden zich niet tegen de VS te verzetten. En toen werd in 2014 de Russisch-gezinde president via een Amerikaanse coup afgezet. Het Amerikaanse verhaal luidt dat het een spontane volksopstand was, maar ik was daar ter plekke en dat is een leugen.
 
In 2021 kwam Poetin met veiligheids-eisen aan het Washington met als kern: breid de NAVO niet uit. Ik belde het Witte Huis en zei dat die eisen gerechtvaardigd waren en smeekte hen te onderhandelen, maar ik kreeg als antwoord dat de VS een “open-deur-politiek” voerden en dat elk land het recht had bij de NAVO te komen. Ik zei ze dat dit krankzinnig was en een directe bedreiging voor Rusland. Ik vroeg ze of Mexico dan ook het recht moest hebben een militaire alliantie met China aan te gaan. Maar deze regering blijft zeggen dat ze alles zullen doen wat nodig is om Oekraïne deze oorlog te laten winnen. En zoals al gezegd is dit voor Rusland een existentiële overlevings oorlog. De regering Biden is dus vooral de laatste weken op een totaal roekeloos pad dat naar nucleaire oorlog kan leiden.

Ik wil herinneren aan de speech die John F. Kennedy gaf op 10 juni 1963. Ik heb een boek geschreven over deze speech. Na de Cubaanse raketcrisis kwamen zowel Kennedy als Kroesjef tot het besef dat de waanzin van een nucleaire oorlog tot de mogelijkheden behoort. In deze speech probeerde Kennedy het Amerikaanse volk ervan te overtuigen dat vrede met de Sovjet Unie mogelijk was, want dat het daar dan wel communisten waren maar toch ook menselijke wezens. Kennedy zei onder andere:

“Above all, while defending our own vital interests, nuclear powers must avert those confrontations which bring an adversary to a choice of either a humiliating retreat or a nuclear war. To adopt that kind of course in the nuclear age would be evidence only of the bankruptcy of our policy – or of a collective death wish for the world.”

Dit is dus precies wat de VS nu aan het doen zijn: Rusland voor de keuze stellen tussen een vernederende terugtrekking en atoomoorlog. Vooral Zelensky speelt hier een kwalijke rol met zijn oorlogsretoriek en demonisering van Poetin, terwijl het Westen hem aanvuurt.
  
De raketaanvallen op de atoomcentrale van Zaporizja worden wat mij betreft door Oekraïne uitgevoerd, want Rusland controleert de centrale en Oekraïne wil hem terug veroveren. Ik ben er vrij zeker van dat VS de Nord Stream-pijplijn hebben opgeblazen. Toen ik het een aantal dagen geleden op een Amerikaanse tv-zender zei, werd ik direct afgekapt. Het mag niet op de Amerikaanse tv gezegd worden, terwijl het conventional wisdom is in de rest van de wereld. De enige die belang had bij het opblazen van die pijplijn was Amerika. [Biden heeft het opblazen zelf openlijk aangekondigd.] Zelfs journalisten die dat niet in hun kranten schrijven, geven privé toe dat Amerika de dader moet zijn. Het debat over het feit dat we aan de rand van de afgrond staan mag niet gevoerd worden, terwijl toch echt het leven van alle Amerikaanse burgers op het spel staat.

(Achter de monoloog van Sachs, zit er een “gesprek” — eigenlijk houden ze ieder apart een paar monologen —  tussen Joe Lombardo en Scot Ritter. Van Lombardo heb ik weinig anders kunnen vinden dan dat hij al decennia een Amerikaanse vredesactivist is: hier, hier en hier. Wat voor mij tegen hem spreekt is dat hij een portret van de psychopathische seriemoordenaar Che Guevara achter hem heeft hangen. Van Scott Ritter staan onder de video op YouTube een aantal biografische gegevens. Misschien dat ik nog via een update een bespreking van Lombardo en Ritter ga toevoegen, want het is interessant genoeg. Maar ik zou zeggen: ga zelf even kijkluisteren.)

________________