In de woorden van de Hamas-leider Ismail Haniyeh (links) zijn de tunnels die Hamas vanuit Gaza naar Israël graaft (rechts), niet alleen om "de Gazastrook te verdedigen, maar om te dienen als lanceerplatform om heel Palestina te bereiken."

In de woorden van de Hamas-leider Ismail Haniyeh (links) zijn de tunnels die Hamas vanuit Gaza naar Israël graaft (rechts), niet alleen om “de Gazastrook te verdedigen, maar om te dienen als lanceerplatform om heel Palestina te bereiken.”

(Door Khaled Abu Toameh)

Zoals Al-Hayeh duidelijk heeft gemaakt, is Hamas bereid om Palestijnen op te offeren zolang het duurt, totdat ze haar dodelijke doelen heeft bereikt. Tussen 2006 en 2011 werden 188 Palestijnen gedood terwijl ze werkten in de tunnels van Hamas in de Gazastrook, volgens cijfers vrijgegeven door het Palestijnse Ministerie van Gezondheid.

Bovendien lijkt kinderarbeid-wetgeving niet erg te zijn doorgedrongen in het door Hamas bestuurde Gaza. Kinderen onder de leeftijd van 18 vormen tenminste 10% van de doden in de tunnelgraafindustrie.

En terwijl de economie van Gaza in duigen ligt, heeft Hamas miljoenen dollars geïnvesteerd in de tunnelbouw-projecten.

De werkloosheid stond in de Gazastrook tijdens het jaar 2015 op 40%, terwijl meer dan 65% van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Meer dan de helft van de bevolking is nu bijna volledig afhankelijk van hulp van verschillende noodhulp- en humanitaire organisaties. Economen voorspellen een nog somberder scenario voor de Gazastrook in 2016.

Ondanks beweringen van het tegendeel is het laatste waar Hamas zich om bekommert, het welzijn van de Palestijnen in de Gazastrook. Hamas wil echter dat de Palestijnen in de ellende en bitterheid blijven leven. Het is vruchtbare grond voor het aanwerven voor de jihad.

Lees verder >>>