Maar we beginnen met Twan Huys, want we hebben ‘t in het algemeen over dat ONOPHOUDELIJKE Trump-bashen door de publieke omroep. Het komt alle poriën uit, op de meest onwaarschijnlijke momenten weten staatsomroepers een Trumpje in te voegen. En soms zijn er hele uitzendingen aan het Trump-demoniseren gewijd. Zoals “De Verenigde Staten van Eva” of

de aflevering over Naomi Klein van College Tour.

Ik weet niet hoe mensen die voor de tv zitten deze hersenspoeling ondergaan, maar die vele tientallen studenten die in de zaal zaten te luisteren waren het er volgens mij allemaal heel erg mee eens. Dat de schok van de Twin Towers door de machthebbers werd gebruikt als excuus om landen binnen vallen en aan het martelen te slaan in Guantanamo Bay. Dat de Manchester-aanslag voor Trump alleen maar een excuus was om aan moslims reisbeperkingen op te leggen. Dat we niet moeten lachen met Trump want dat hij een echte gevaarlijke racist is. Dat Amerika áltijd geprofiteerd heeft van álle soorten immigranten, óók van moslims. Dat de problemen van racisme, ongelijkheid, CO-2-uitstoot en vluchtelingenprobleem “intersectioneel” opgelost moeten worden. Dat de Antifa’s goed zijn en rechtse mensen alleen maar slecht en eigenlijk allemaal neo-nazi’s. Dat er meer inhoudelijke kritiek moet komen op Trump en niet alleen maar op het feit dat hij de dingen zo lomp zegt.

Ja, dat zou wel een ideetje zijn: dat er inhoudelijk eens iets werd hard gemaakt van al die demoniseringen. Misschien moeten zwart en islamofiel Amerika eens naar zichzelf gaan kijken. Want als het wijzen met het vingertje naar de “witte supremacist” ook onder nóg meer Amerikaanse zwarten een extra islamitische saus krijgt, dan zijn de rapen helemáál gaar.

Dat dacht ze dus vóór Trump werd gekozen. Maar ja,Trumps verkiezing bewees dat Amerika wél zo racistisch is!

“Vrouwelijk verzet” heet de aflevering, die Eva opent met de in m’n titel geciteerde zin:

“Donald Trump schokte de wereld met zijn verkiezing tot Amerikaans president”

Ja, het wereldje van Evaatje en haar bubble-genootjes was geschokt, maar ik bijvoorbeeld was erg blij, met alle bezwaren die ik heb tegen de stijl van Trump.

De hele serie heet “De Verenigde Staten van Eva”. Dus die intens regressief-linkse inhoud ervan is al aangekondigd in de titel. Want Eva ís heel toevallig een beetje regressief-links. Kom je niet vaak tegen bij de Publieke Omroep. Rechts heet bij Eva ook in deze aflevering  “extreem” maar links heet gewoon links. Charlotteville, toen die neo-nazi een linkse betoger dood reed? Schuld van Trump want die gedoogt gráág neo-nazi’s. Uiteraard wordt in deze aflevering de grote “Women’s March” tegen Trump genoemd, maar niet wordt vermeld dat hoofddoek Linda Sarsour — Israël-haatster en anti-semiet die zwarten probeert op te hitsen moslim te worden — een van de leidende figuren was. Een club blanke liberal buitenwijk-wijven uit de hogere middenklasse wordt door Eva gevolgd. Vanwege Trump zijn ze ineens heel erg politiek bewust geworden. Bij deze dames zijn zwarten uitsluitend slachtoffer van witte supremacisten wier Gote Leider Donald Trump is. En als ze het over “vluchtelingen” hebben, dan vermélden ze niet eens dat het doorgaans moslims zijn, want ze discrimineren uiteraard geen enkele geloof, ook niet als het eigenlijk een nazistische ideologie is. Een Joodse pot uit New-York die aan kick-boksen doet, komt ook uitgebreid aan het woord. We moeten “intersectioneel” aan de gang, vindt ze. Alle onvredes en ontevredenen moeten gebundeld en verknoopt worden. Ze heeft ruzie met haar ouders over Trump. Ja, die Trump heeft de natie verschrikkelijk gespleten. (Of zou misschien de islam in Amerika de splijtstof zijn, net als in Europa? En die meerderheid van zwarten die er in Amerika niks van maakt en in Afrika óók niet: hebben die er iets mee van doen, misschien?) En Trump is de oorzaak van het racisme of heeft het op z’n minst bevorderd en anders wel aanvaardbaar gemaakt. (Nul bewijs, net als voor zijn Rusland-connectie.)

En zo gaan we door, tot de dag dat er een Hercules komt die de Augiusstallen van de NPO grondig reinigt. Of toch maar omroepverkiezingen?

Of een wereldleider die snapt dat je messianistisch-apokalyptische gekken in elk geval nóóit een second-strike-capability moet toestaan.

Ja, laten we de dialoog aangaan met die 1400 jaar oude nazi-ideologie

Wie zou ze bedoelen?

U begrijpt toch wel dat dit typische Trump-aanhangers zijn?

Trump natuurlijk. He is coming for you!

Naomi zal Trump toch niet bedoelen?

Zeker, dat vindt Trump doodnormaal, dat er, zoals het verhaal gaat, ergens op een campus stroppen-voor-zwarten waren opgehangen als morbide grap.

____________________